Stjålne malerier af Rubens og Goya er tilbage på slot

Efter syv år er to malerier af Goya og Rubens atter tilbage på deres pladser på Voergaard Slot i Dronninglund i Nordjylland.

"Den Gale" af Francisco Goya og "Portræt af Maria af Medici" af Peter Paul Rubens blev stjålet natten til 8. marts 2008.

Tyveknægtene har for længst fået og udstået deres straf på henholdsvis otte måneders og to års fængsel. Men de ville ikke fortælle, hvad der var sket med kunstværkerne, som forsvandt sporløst.

Indtil for omkring en måned siden.

- Da bliver vi kontaktet af PET, som fortæller, at malerierne muligvis er dukket op i Københavns-området, siger bestyrelsesformand for Voergaard Slot, advokat Hans Jørgen Kaptain, til Ritzau.

- Vi fik tilsendt et billede af de to malerier, der stod op ad en madras. De lignede så meget, at vi turde tro på, at det var de rigtige, tilføjer han.

Kunstværkerne blev sendt til undersøgelse hos Kunstkonserveringen på Kronborg.

- Her blev det slået fast, at der var tale om de rigtige malerier, og vi besluttede at udbetale dusøren til den person, der fortalte, hvor de kunne findes, fortæller Hans Jørgen Kaptain.

I forbindelse med tyveriet blev der i sin tid udlovet en dusør på 100.000 kroner for oplysninger, der ville bringe de stjålne kunstværker for en dag.

Malerierne tager sig i øvrigt endnu bedre ud i dag, end da de blev stjålet, fordi de efter fundet er blevet konserveret.

Da de blev i sin tid blev stjålet, blev der rejst tvivl om deres ægthed. Derfor blev Kunstkonserveringen også bedt om at vurdere, om det var Goya og Rubens, der har malet dem.

Kunstkonserveringens undersøgelse har vist, at de er malet på den tid, da Francisco Goya (1746-1828) og Peter Paul Rubens (1577-1640) levede. Malerierne er ikke signerede, men det var helt almindeligt på den tid, fastslår Kunstkonserveringen.

Det har dog ikke været muligt med sikkerhed at fastslå deres ægthed, da det vil kræve, at de undersøges i Spanien og Holland, hvor de to malere stammer fra.

/ritzau/

Dagens Gossip