Støjberg ærgrer sig over EU-dom om ophold til tyrkere

Skrevet af admin

12/04/2016

Mest læste i dag

Danmark skal ikke forvente en overvældende tilstrømning af tyrkiske statsborgere i kølvandet på den dom om tyrkeres ret til familiesammenføring, som EU-Domstolen tirsdag har afsagt.

Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som dog ikke kan sætte et præcist tal på, hvor mange personer afgørelsen vil berøre.

- Vi vil nu analysere dommen for at se, hvor mange den vedrører, og hvilken betydning den får for Danmark, siger Inger Støjberg.

- Men det er vigtigt at sige, at den ikke er ensbetydende med, at der kan komme rigtig mange tyrkiske familiesammenføringer. Det er slet ikke det, den handler om.

EU-Domstolen har slået fast, at dansk udlændingelov ulovligt begrænser den ret, som herboende, erhvervsaktive tyrkere har til at få familiesammenføring med deres børn.

Dermed er der udsigt til, at børn og ægtefæller til tyrkiske arbejdstagere fremover har bedre muligheder for at få dansk opholdstilladelse i Danmark.

- Jeg mener ikke, at udfaldet er i Danmarks interesse. Og jeg er ærgerlig over den dom, der er faldet, siger Inger Støjberg.

- Det er klart, at jeg havde håbet og forventet, at dommen ville få et andet udfald.

Den pågældende sag handler om den 25-årige tyrker Caner Genc, der aldrig har været i Danmark, ikke taler dansk, og som kun sjældent har set sin far, der bor i landet.

Caner Genc har fået afslag på opholdstilladelse i Danmark med den begrundelse, at han ikke har mulighed for at blive ordentligt integreret.

Men den afgørelse strider mod EU's såkaldte associeringsaftale med Tyrkiet, fastslår EU-Domstolen. Aftalen har til formål at lette det økonomiske og handelssamarbejdet mellem Tyrkiet og landene i EU. Derfor vedrører den tyrkere, der arbejder i EU.

Den danske begrænsning af tyrkeres ret til familiesammenføring med deres børn træder i praksis i kraft, hvis ansøgningen om familiesammenføring bliver indgivet mere end to år efter, at faderen eller moren har fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Men sådan en tidsfrist behøver ikke at sige noget meningsfuldt om forældrenes evne til at sikre, at deres barn bliver ordentligt integreret i Danmark, mener EU-Domstolen.

Den danske praksis på området kan derfor ikke fortsætte, lyder det i dommen.

/ritzau/