Støjberg: Grænsekontrol kan blive nødvendig

Den danske regering har hidtil forholdt sig henholdende til tanken om kontrol ved de danske grænser, men nu italesætter udlændingeminister Inger Støjberg (V) selv muligheden ved fremlæggelsen af et nyt lovforslag.

- I lyset af indførelsen af midlertidig grænsekontrol i Sverige, Norge og Tyskland kan det ikke udelukkes, at det også kan blive nødvendigt for Danmark midlertidigt at indføre grænsekontrol ved grænser til andre Schengenlande, skriver Støjberg i fremlæggelsesteksten.

Med forslaget ønsker regeringen at indføre et såkaldt transportøransvar, som betyder, at trafikoperatører, som fragter passagerer over de danske grænser, kan straffes, hvis de ikke kontrollerer passagerernes identitet.

Dette ansvar vil kun gælde, hvis der er indført midlertidig grænsekontrol.

- Formålet med ordningen er at sikre, at transportører foretager en kontrol af rejsendes legitimation og visum, inden de pågældende bringes her til landet, skriver ministeren.

Regeringen ønsker forslaget hastebehandlet.

- På grund af den ekstraordinære situation, hvor Danmark pludselig vil kunne opleve, at presset øges voldsomt i form af markant højere indrejsetal og et markant højere antal asylansøgere, er der behov for, at lovforslaget behandles hurtigt, skriver Støjberg.

Hun påpeger, at situationen kan ændre sig meget hurtigt, hvis de omkringliggende lande gør nye tiltag.

- Ændringer, herunder særligt i Tyskland og Sverige, vil meget hurtigt kunne føretil, at presset på Danmark øges voldsomt i form af markant højere indrejsetal og et markant højere antal asylansøgere, anfører ministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip