Støjberg har bredt flertal til strengere udvisningslov

Skrevet af admin

29/04/2016

Dagens topnyheder

Når folketingets partier fredag middag skal behandle et forslag fra Dansk Folkeparti om at stramme udvisningsreglerne for kriminelle udlændinge, har regeringen tænkt sig at stemme imod.

Til gengæld forsikrer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun i det nye folketingsår efter sommerferien selv vil fremsætte et lignende forslag.

- Vi kommer til at fremsætte vores eget lovforslag, der adskiller sig en lille bitte smule fra Dansk Folkepartis forslag. Vi vil tilbageføre retsstillingen, der var i 2011. Det var det, vi gik til valg på, siger hun.

VK-regeringen strammede i 2011 udvisningsreglerne, så kriminelle udlændinge skulle udvises efter afsoning, medmindre det "med sikkerhed" var imod internationale konventioner. De to ord, "med sikkerhed", fjernede SRSF-regeringen i 2012.

Og det er dem, der nu er flertal for at genindføre. Men DF-forslaget går videre end det ved også at lade reglerne gælde for udlændinge, der er omfattet af EU-reglerne. Og det vil Støjberg ikke være med til:

- Vi har nogle forpligtelser, som vi selv har skrevet under på, at vi vil leve op til. Det her krydser ganske enkelt den grænse.

Institut for Menneskerettigheder kalder i Jyllands-Posten lovforslaget for symbollovgivning, og dommerforeningen påpeger i avisen, at hverken indførelsen eller afskaffelsen af stramningen havde nogen betydning for praksis.

- Jeg mener nu stadigvæk, at det er helt afgørende, at vi sender et utvetydigt signal om, at hvis man begår kriminalitet som udlænding i Danmark, så er man ikke velkommen, siger Støjberg.

- Det er ikke mig, der dømmer ved domstolene, men jeg laver reglerne. Derfor har jeg et meget klart ønske om at sende et utvetydigt signal om, hvor vi ønsker tingene skal bevæge sig hen.

Spørgsmål: Men er det andet end et utvetydigt signal, hvis historien viser, at der ikke er ændret praksis?

- Ja, jeg mener faktisk, at det her er afgørende at få skrevet ind i lovgivningen igen, så vi netop siger til kriminelle udlændinge, at de ikke er velkomne. Det er dog en helt grundlæggende ting for mig, at vi netop sender de her signaler.

Spørgsmål: Hvor mange flere udenlandske kriminelle forventer du vil blive udvist?

- Det kan jeg af gode grunde ikke sige noget om, for det kommer helt an på, hvilke former for kriminalitet der bliver begået. Det er jo heller ikke mig, der dømmer. Men det ændrer ikke på, at jeg som lovgiver ønsker at sende et klart signal.

/ritzau/