Støjberg: Hjemsendelse af migranter bør opprioriteres i EU

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Strømmen af flygtninge- og migranter er en fælles udfordring, og derfor kræver det også fælles indsatser på nationalt og europæisk plan.

Det var budskabet fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i folketingssalen, da hun onsdag var indkaldt af Dansk Folkeparti til at redegøre for de fælles europæiske løsninger.

- Det handler også om tilbagesendelser, der kan vi også selv gøre noget. Vi kan selvfølgelig gøre noget over for dem, der er kommet hertil, men det er faktisk noget, der burde blive opprioriteret på europæisk plan.

- Og jeg kan også godt røbe, at det er noget af det, vi taler om indbyrdes, når vi ministre mødes i EU-regi, siger Inger Støjberg.

Hun afviste ved samme lejlighed at gøre brug af den såkaldte australske model, der går ud på at forhindre alle både med flygtninge i at nå landets kyster for at sikre, at ingen, der ankommer ad søvejen, kan opnå ophold i landet.

De fælles europæiske løsninger lader dog vente på sig, fordi der ikke findes nemme løsninger, lyder det.

- Det er et mangehovedet uhyre på en eller anden måde, man skal have fat på her. Der er ikke bare en lillebitte snuptagsløsning, siger Inger Støjberg.

Hun understreger, at "der er masser af migranter", som kommer til Europa. De er ikke flygtninge alle sammen.

Af samme grund holder hun jævnligt møder med ministre fra andre lande for at understrege, at de skal tage imod egne statsborgere, som forgæves har forsøgt at opnå ophold i Danmark.

- Jeg har lige haft et møde med Iran for at sige, at de er forpligtet til at tage imod egne statsborgere, når deres statsborgere ikke har ret til at være her, siger Inger Støjberg.

Der blev i sidste uge registreret 54 asylansøgere i Danmark. Det er et af de laveste antal, der er modtaget i løbet af en uge, siden den midlertidige kontrol ved den dansk-tyske grænse trådte i kraft 4. januar.

Men det kan hurtigt nå at ændre sig, siger udlændinge- og integrationsministeren onsdag.

Regeringen venter, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark i år. Men prognosen er behæftet med stor usikkerhed.

/ritzau/