Støjberg og Kristian Jensen forsvarer asylpolitik i EU-regi

Skrevet af admin

25/01/2016

Mest læste i dag

Danmark er blandt kun fem lande, der lever op til FN's målsætning for udviklingsbistand. Danmark er det land, der bruger næstflest penge på asylansøgere og ligger i top ti over de EU-lande, der modtager flest flygtninge.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tog statistikkerne til hjælp, da de mandag skulle forsvare de omstridte ændringer af den danske udlændingelov over for EU-Parlamentet.

Udenrigsministeren forsikrede i håndfaste vendinger, at Danmark fortsat vil leve op til alle internationale konventioner, hvad ellers både Institut for Menneskerettigheder, Advokatrådet og en stribe andre organisationer betvivler.

- Vi lever op til samtlige indgåede konventioner uden tvivl. Vi lytter naturligvis til, hvis nogle mener, at vores forslag er kritisable. Men vi overholder konventionerne uden tvivl, lød det fra Kristian Jensen.

Nogle parlamentarikere kritiserede de danske ændringer i skarpe vendinger.

- Man vil aldrig kunne overbevise mig om, at det her er ansvarligt. Vi er den rigeste region. Hvis ikke vi tager ansvar, hvem skulle så, sagde den svenske parlamentariker Cecilia Wikström.

- Netop fordi Danmark er et af de rigeste lande i Europa og længe har ført en loyal politik over for asylansøgere - netop derfor er det så forbavsende og skuffende, at sådan et budskab kommer fra Danmark, sagde tyske Conelia Ernst.

Der var dog også opbakning til Jensen og Støjberg.

- Egentlig burde vi have set den tyske regering sidde der, for de er ansvarlige for at Schengen og Dublin er sat ud af kraft, sagde det tyske medlem Udo Voigt.

- Jeg synes, De har ret, og jeg synes, at Sverige skulle gøre som Dem, sagde svenske Kristina Winberg.

Støjberg benyttede lejligheden til at forklare de nærmere detaljer i forslagene. Hun mener, at forslaget, der blandt andet omfatter den omstridte smykkelov, er blevet misforstået.

- En asylansøger, der kommer til Danmark, får som nævnt hjælp og støtte. Men medbringer asylansøgeren tilstrækkelige midler, må asylansøgeren selv dække udgifter til kost og logi, sagde hun til medlemmerne af Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg.

- Hvis man kommer som familie er grænsen 10.000 kroner per person. Det vil sige for en familie med to voksne og tre børn 50.000 kroner i værdigenstande og 50.000 kroner i kontanter.

Ministrenes forklaringer var dog ikke nok for alle medlemmerne af udvalget. Mødet endte i en ophidset diskussion, grænsende til skænderi, idet det belgiske medlem Louis Michel ikke mente, at parlamentarikerne havde fået ordentlige svar ud af ministrene.

- Det er i strid med traktaterne, tordnede han, mens mødelederen Kinga Gal forsøgte at få ham til at tie stille. Hun forsvarede sig med, at tidsplanen var stram, mens tolkene måtte opgive at oversætte, da medlemmerne råbte i munden på hinanden.

/ritzau/