Støjberg: Problemet er at der er gået hul på Europa

Skrevet af admin

21/04/2016

Mest læste i dag

Intet er vigtigere end at få kontrol over Europas ydre grænser, når det gælder om at håndtere flygtninge- og migrationskrisen.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag ved ankomsten til EU's indenrigsministermøde i Luxembourg.

Her skal EU-landene blandt andet diskutere det udspil til reform af EU's asylsamarbejde, som EU-Kommissionen fremlagde tidligere på måneden.

EU-Kommissionen har skitseret tre forskellige reformmodeller, der alle bygger videre på den ellers stærkt omdiskuterede tvungne omfordeling af flygtninge. Men det er Danmark - og mange andre EU-lande - lodret imod.

- Der er problemer i alle tre modeller, og det vil jeg ikke lægge skjul på, siger Inger Støjberg.

Samtidig siger hun, at det grundlæggende problem er, at Europa ikke har styr på sine ydre grænser.

- Der er gået hul på Europa. Når man så lukker et af hullerne, så finder man bare en ny vej ind i Europa. Det er det grundlæggende problem, siger Inger Støjberg.

Hun siger, at det vigtigste for Danmark er at blive i Dublin-samarbejdet, der fastslår, at første ankomstland skal behandle en asylansøgning.

Men samarbejdet er brudt sammen under presset fra de over 1,2 millioner asylansøgere, der sidste år ankom til EU, og derfor vil EU-Kommissionen enten supplere eller erstatte det gamle system med nye tvungne omfordelinger af flygtninge i Europa.

Danmark er på grund af retsforbeholdet i dag med i Dublin-samarbejdet gennem en parallelaftale.

Hvis EU vedtager ændringer af reglerne, skal Danmark sige ja til dem for at blive i samarbejdet eller vælge at stå helt uden for.

- Vi skal kæmpe for, at vi fortsat kan være i Dublin. Ellers risikerer vi at blive et land, man kan asylshoppe sig til.

- Man kan shoppe rundt i Europa, og hvis man er utilfreds med forholdene, kan man til sidst søge asyl i Danmark. Det går selvfølgelig ikke, siger Støjberg.

Samtidig understreger hun, at det er afgørende for Danmark, at dansk udlændingepolitik bliver besluttet i København og ikke i Bruxelles.

/ritzau/