Støjberg: Svært at fordele flygtninge i EU

Skrevet af admin

15/09/2015

Mest læste i dag

Der er meget, der samler EU-landene, når det gælder om at håndtere flygtningekrisen. Men når det kommer til at fordele flygtninge imellem medlemslandene, så bliver det svært.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at EU's justits- og indenrigsministre mandag har holdt et hasteindkaldt krisemøde i Bruxelles.

På mødet var EU-landene dybt splittede over målet om at fordele 120.000 flygtninge i EU, og de var endnu mere splittede over de kvoter, der efter planen skal bruges til at føre fordelingen ud i livet.

- Det har været en lang debat, og det har været meget kompliceret, siger Inger Støjberg.

EU-landene er enige om at fordele 40.000 flygtninge, som der allerede blev truffet en principbeslutning om i juni. Men de ekstra 120.000, som EU-Kommissionen også foreslog fordelt i sidste uge, er stødt på voldsom modstand fra flere lande.

- Men der er et flertal for det, siger Støjberg, der formoder, at forslaget også ender med at blive gennemført.

- Men efter i dag skal man nok ikke lægge hovedet på blokken for ret meget, tilføjer hun.

Inger Støjberg siger, at ingen EU-lande på mødet har stillet spørgsmål ved, at Danmark på grund af retsforbeholdet står uden for fordelingen af flygtninge i EU.

Hun har mandag i Bruxelles også haft et møde med Sveriges justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, der ved ankomsten til Bruxelles sagde, at alle lande - også Danmark - må være klar til at tage imod flere flygtninge.

- Danmark har haft en svær situation, præcis som vi. Det er en exceptionel situation, hvor man må bruge exceptionelle tiltag, sagde Morgan Johansson før mødet.

- Men det, der har været kritisk i forhold til Danmark, er, at man med annoncer i udenlandske medier har sendt et signal om, at man ikke vil tage nogle flygtninge, sagde den svenske minister.

På det dansk-svenske møde, der ifølge Støjberg handlede om rejsestrømme og registrering af flygtninge, har Johansson ikke kritiseret de danske annoncer.

- Det blev ikke nævnt på mødet, ikke med et ord. Jeg har på intet tidspunkt hørt min svenske kollega nævne annoncerne, siger Støjberg.

/ritzau/