Støjberg varsler nye stramninger: Familiesammenføring skal være sværere for disse personer

Det er helt fair at komme med yderligere stramninger i forhold til familiesammenføringer, mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Hun kommer fredag med et udspil fra regeringen, der vil øge kravene til ægtefæller, som vil til Danmark, men som umiddelbart har svære forudsætninger for at blive integreret.

- Reglerne skal ændres, så integrationen kommer i centrum. De, som kan og vil bidrage til samfundet, skal være velkomne. Samtidig vil vi stramme kravene til dem, der ikke har forudsætninger for at blive integreret.

- Det er kun ret og rimeligt. For personer, som kommer frivilligt til Danmark, skal selvfølgelig bidrage til samfundet, siger Støjberg i en pressemeddelelse.

Konkret vil regeringen inddele de ansøgende ægtefæller i to grupper. Den ene består af de "integrationsegnede", mens den anden betegnes som "potentielt integrationsegnede".

Den sidstnævnte gruppe skal have sværere ved at få det grønne lys fra Danmark.

Fire kriterier afgør, hvilken kasse en person havner i. Det drejer sig om erhvervserfaring, uddannelse, om du kan et af de nordiske sprog, tysk eller engelsk, og om du har andre egenskaber, der kan fremme din integration såsom at have udført frivilligt arbejde.

Kan der sættes hak ud for tre af de fire kriterier, undgår man at blive ramt af stramningerne. Det samme gælder, hvis man "i særlig grad" opfylder to af dem.

Lever man ikke op til kriterierne, ramler man ind i de skærpede krav. Så vil myndighederne blandt andet se på, hvor længe den herboende ægtefælle har haft permanent opholdstilladelse.

Forslaget skønnes at føre til cirka 500 færre tilladelser til ægtefællesammenføring om året samt medføre en besparelse på op mod 80 millioner kroner årligt, når ændringerne er slået fuldt igennem.

/ritzau/

Dagens Gossip