Støjberg vil genbehandle 2750 statsborgerskabssager

Skrevet af admin

02/09/2015

Mest læste i dag

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger nu op til mere end tidoble antallet af borgere, der skal have genbehandlet deres ansøgning om at få statsborgerskab på dispensation, til 2750.

Det skriver Politiken onsdag.

Det gælder også ansøgninger, de enkelte ansøgere for længst har fået behandlet og godkendt af et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg.

Indtil nu har det "kun" været omkring 255, der skulle have genbehandlet deres sag.

Nemlig dem, der var så uheldige, at udlændingemyndighederne først havde sendt brev om deres dispensation og dermed snarlige statsborgerskab efter valgudskrivelsen i slutningen af maj.

Og derfor i brevet havde tilføjet det forbehold, at de måske ikke fik dispensation alligevel, hvis retningslinjerne på området ændrede sig efter valget.

Men også cirka 2500 andre herboende udlændinge, der for helt op til et år siden har fået behandlet deres ansøgning om dispensation med positivt resultat, men endnu ikke formelt har fået statsborgerskabet ved en egentlig lov, som grundloven foreskriver, skal nu have genbehandlet deres ansøgning.

- Det kan ikke være nogen hemmelighed for nogen, at jeg synes, og regeringen synes, at der har været for lempelige vilkår. Og at der har været alt for mange, der har fået statsborgerskab via dispensation, siger Inger Støjberg til Politiken.

Dermed overtrumfer ministeren det flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg, der for et par uger siden i et brev til hende bad om at få de omtalte 255 sager til genbehandling – og udtrykkeligt kun dem.

Spørger man indfødsretsordfører Leif Mikkelsen (LA), er det heller ikke noget, hans parti kan bakke op om.

- Det er almindelig politisk anstændighed, at når man uden forbehold har givet mennesker en meddelelse om, at de optages på et lovforslag (der formelt giver statsborgerskab, red.), så mener vi ikke, at man bare kan tilbagekalde det ud i den blå luft, uden at man har forvarslet det.

- Det synes vi simpelthen ikke er politisk anstændigt, siger Leif Mikkelsen til Politiken.

/ritzau/