Støjberg vil have flere personer på særligt lave ydelser

Regeringen har tirsdag fremlagt en række stramninger på udlændingeområdet, der dels skal gøre det sværere at opnå tidsubegrænset ophold i Danmark, dels forhøje antallet af mennesker, der modtager den særligt lave integrationsydelse, som regeringen indførte i sommer.

Integrationsydelsen er på SU-niveau, og det betyder konkret, at eksempelvis en enlig udlænding under 30 år vil gå fra en kontanthjælp på næsten 11.000 kroner om måneden ned til i underkanten af 6000 kroner i stedet for, dog med mulighed for en bonus for beståede danskkurser.

Mens sommerens forslag rettede sig mod de nyankomne flygtninge, omfatter regeringens nye forslag også folk, der allerede er i landet.

Kravet for at komme ud af integrationsydelsen og få ret til kontanthjælp er, at man skal have været i Danmark i syv af de seneste otte år.

Kravet gælder også for danske statsborgere, understreges det i forslaget.

- Jeg er helt klar over, at ydelsen ikke giver mulighed for et liv i sus og dus, men det er heller ikke meningen. Meningen er, at man skal finde sig et arbejde, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Jeg mener, at det er helt ret og rimeligt, at man skal have været i Danmark i en længere periode, før man har ret til at modtage de samme ydelser som mennesker, der har opholdt sig et helt liv i Danmark og bidraget til samfundet, siger hun.

Regeringens pakke omfatter også skærpede krav til udlændinge, der ønsker tidsubegrænset opholdstilladelse.

Forslaget sigter mod at øge sprogkravene, så man fremover skal have bestået danskprøve 2 i stedet for som tidligere danskprøve 1.

Udlændinge, der er dømt for en lovovertrædelse, skal vente 50 procent længere end hidtil på at kunne opnå tidsubegrænset opholdstilladelse, ligesom der indføres beskæftigelseskrav.

Samlet set spares der ifølge regeringen 138 millioner kroner til næste år på at sætte flere personer på de særligt lave ydelser, hvis forslaget går igennem.

/ritzau/

Dagens Gossip