Støjbergs flertal på plads: S og K støtter smykkeforslag

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

Det vækker begejstring hos Socialdemokraterne, at integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu er gået med til ikke at beslaglægge værdigenstande, der har affektionsværdi for flygtningene.

Det fortæller Dan Jørgensen, integrations- og udlændingeordfører for Socialdemokraterne.

- Vi er glade for, at ministeren har givet sig. Vi synes ikke, at man skal stå i en situation, hvor man tager vielsesringe eller andre genstande af affektionsværdi fra folk, siger Dan Jørgensen, efter at aftalen er forhandlet på plads.

Det endelige udfald falder også i god jord hos Naser Khader, der integrationsordfører for De Konservative.

- Man skal ikke tage vielsesringe eller personlige smykker fra folk. Men vi holder fast i princippet om, at vi behandler asylansøgere på samme måde som kontanthjælpsmodtagere.

- Derfor siger vi, at har du en medbragt formue over 10.000 kroner eller andre værdier, som ikke har affektionsværdi, så skal du bruge dem, før vi begynder at bruge skattekroner, siger han til TV2 News.

Dermed er flertallet for forslaget på plads. Dansk Folkeparti vil også fortsat stemme for, selv om integrationsordfører Martin Henriksen (DF) ærgrer sig over, at forslaget nu for anden gang er blevet ændret:

- I dag er asylansøgere markant bedre stillet, end danske statsborgere er, hvis de har gæld til det offentlige. Her er der ret vide rammer for, hvad staten kan gøre udlæg i - også af personlige værdigenstande.

- Det forslag, som nu kommer ned i salen vil stadig være en forbedring i forhold til i dag. Asylansøgere vil være bedre stillet end danskere, men ikke så markant bedre stillet, end de er i dag, siger Martin Henriksen.

Det nye forslag sikrer, at asylansøgere ikke fratages værdigenstande af særlig betydning - uanset genstandenes værdi.

Dermed er der ikke længere den øvre grænse på 10.000 per genstand, som Inger Støjberg foreslog i fredags, efter at hun i første omgang havde spillet ud med en grænse på 3000 kroner. Det mener Dan Jørgensen, er en sejr.

- Vi betragter egentlig det her som symbolpolitik fra ministerens side. Men derfor er vi jo glade for, at der bliver strammet op på tingene. Så er vi sikre på, at der ikke er nogen, der skal frygte, at vi tager de værdier, der betyder noget for dem.

- Vi håber også, at alle de historier, der har været om vores land i de udenlandske medier, en gang for alle kan manes i jorden, siger han.

Selv om det kan være svært for menige politifolk at kende forskel på en vielsesring og enhver anden ring med det blotte øje, så mener Dan Jørgensen, at ordningen nok skal fungere i praksis.

- Det vil være sådan, at flygtningene selv skal sige, om det har affektionsværdi eller ej. Så vi tror ikke, at der vil være mange tvivlstilfælde, siger han.

/ritzau/