Støttepartier kritiserer store dele af S-udlændingeudspil

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får meget svært ved at indfri sit eget ønske om en bred udlændingeaftale.

I hvert fald afviser både Venstre og Dansk Folkeparti at gå med. Og også blandt regeringens egne støttepartier, Enhedslisten og SF, er der stor modvilje mod det udlændingeudspil, som Thorning torsdag præsenterede med titlen: "Vi kunne følge med".

- Det er fuldstændigt forrykt, at den her valgkamp mere og mere handler om, hvor meget man kan lukke døren til verden udenfor. Det er rendyrket populisme, siger SF's udviklingsordfører, Trine Mach.

Hun vender sig især imod, at regeringen vil fastfryse udviklingsbistanden i den kommende valgperiode på et lavere niveau, end man lovede i regeringsgrundlaget.

Og at man samtidig vil undersøge muligheden for at bruge udviklingsbistanden til at få hjemsendt flere asylansøgere, der får afslag på ophold.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, roser Socialdemokraterne for at fokusere på kampen mod social dumping og for at afvise at genindføre starthjælpen og kontanthjælpsloftet.

Men hun er også kritisk over for den linje, Socialdemokraterne lægger for brugen af udviklingsbistand.

- Det er en farlig vej at gå ned af, når man vil tage udviklingsbistand fra lande, der ikke tager imod afviste asylansøgere. Man risikerer at presse lande, der reelt ikke kan garantere for disse menneskers sikkerhed, til at tage imod dem alligevel.

- Og derudover går bistanden jo netop til at skabe sikkerhed og stabilitet. Hvilket er helt afgørende, hvis man vil undgå, at mennesker tvinges på flugt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun kalder det samtidig forstemmende, at Venstre og Socialdemokraterne har "indledt en konkurrence om, hvem der vil gå hårdest til mennesker på flugt fra Islamisk Stat".

/ritzau/

Dagens Gossip