Støttepartiet kalder forsvarsministeren i samråd

»De nye oplysninger gør det umuligt for forsvaret at løbe fra sit ansvar overfor de civile irakere. Det står nu klart, at danskerne havde ansvaret for operationen og slet ikke burde have indledt den,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) i en pressemeddelelse.

Op til operation Green Desert i november 2004 skriver den ansvarshavende efterretningsofficer i den såkaldte Target Folder blandt andet, at man med overvejende sandsynlighed kun ville finde uskyldige civile, som ikke ville gøre modstand, på målene i operationen. Alligevel beslutter den danske bataljonchef at gennemføre missionen, hvor mindst 36 uskyldige irakere blev taget til fange og slået og sparket, mens danske soldater filmede overgrebene uden at gribe ind. 23 af fangerne har efterfølgende stævnet den danske stat for medansvar for tortur.

»Jeg vil virkelig opfordre forsvarsministeren til at genoverveje sit krav om sikkerhedsstillelse fra de berørte irakere på baggrund af disse nye oplysninger. Det er fattige bønder, der ikke kan stille 40.000 kroner per person, og dermed bliver retssagen ikke til noget, medmindre forsvarsministeren besinder sig,« siger Nikolaj Villumsen.

Han kalder det »afgørende«, at sagen kommer for en domstol, så vi kan få en afklaring.

»Alt andet er at stikke hovedet i busken og vil være i modstrid med torturkonventionen, der pålægger stater at sikre torturofre muligheden for at få prøvet deres sag ved en domstol,« siger forsvarsordføreren.

Dagens Gossip