Støtter kvindekørsel: Saudi-Arabien fængsler journalist

Saudiarabiske myndigheder tilbageholder en mand, som i en klumme har ytret sin støtte til, at kvinder får ret til at køre bil, skriver al-Jazeera.

Tariq al-Mubarak blev søndag indkaldt af myndighederne i hovedstaden Riyadh, angiveligt på grund af en stjålet bil.

Da han ankom til indenrigsministeriets efterforskningsafdeling for kriminelle anliggender, blev han i stedet afhørt om sin rolle i en kampagne fra aktivister, der ønsker at få ophævet forbuddet mod, at kvinder kører bil i kongedømmet.

Da al-Mubaraks venner fik besked om, at de kunne komme og hente ham, blev de taget ind til afhøringer i flere timer.

Human Rights Watch og aktivister i Saudi-Arabien fortæller, at klummeskriveren fortsat er i varetægt og ikke har adgang til en advokat.

Al-Jazeera har ikke været i stand til at få en kommentar fra talsmanden for indenrigsministeriet, Mansour al-Turki.

En gruppe kvinder havde udset sig lørdag 26. oktober som den dag, hvor landets kvinder skulle sige nok er nok og sætte sig bag rattet.

Imidlertid var det ikke mange, der fulgte opfordringen.

Saudiarabiske myndigheder, herunder politiet, samt landets medier fortæller, at 16 kvinder blev standset af politiet på aktionsdagen og hver fik en bøde på 300 riyaler - omkring 440 kroner - for ulovligt at køre bil.

Det er ikke tilladt for kvinder at køre en bil i det konservative, islamiske Saudi-Arabien, hvor kvinder heller ikke må færdes alene i det offentlige rum eller sammen med en mand, hun ikke er i familie med.

Nogle af kvinderne bag aktionen siger, at mange kvinder undlod at deltage i aktionen, fordi folk fra indenrigsministeriet på forhånd havde ringet til dem og fået dem til at love, at de ikke ville deltage i bilaktionen.

/ritzau/

Dagens Gossip