Stolte kvinder vinder frem i saudiarabisk politik

Mindst 13 kvinder er blevet valgt ved lørdagens historiske lokalvalg i Saudi-Arabien, oplyser myndighederne i det ultraortodokse kongedømme søndag aften.

Antallet er imidlertid ikke endeligt, og en statsejet nyhedsside rapporterer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det ikke drejer sig om 13, men om 17.

Allerede ved valgets start stod det klart, at der var tale om en historisk begivenhed. Det var nemlig første gang, at kvinder kunne deltage - både som vælgere og som opstillede kandidater.

- Selv hvis kun en enkelt kvinde var blevet valgt, ville vi være meget stolte. Helt ærligt så regnede vi ikke med, at nogen af dem ville blive valgt, siger kvinderettighedsforkæmperen Sahar Hassan Nasief ifølge nyhedsbureauet AFP.

I alt skulle saudiaraberne vælge 2106 personer, og dermed udgør de 13 eller 17 kvinder altså stadig kun en meget lille del.

- Vi har brug for mere end det, siger politikeren Aljazi al-Hossaini, som var en af de kandidater, som ikke blev valgt.

Valgets resultat antyder, at store dele af golfstaten er klar til kvinder i politik.

De nyvalgte kvinder kommer således fra blandt andet hovedstaden Riyadh, byen Jeddah, den hellige by Mekka og den nordlige provens al-Jawf, oplyser det nationale nyhedsbureau SPA.

Det ærkekonservative kongedømme er ifølge AFP det sidste i verden, hvor det indtil nu kun har været mænd, som har kunnet stemme.

Kvindernes valgret på lokalplan anses dog kun for at være et mindre fremskridt i et land, hvor kvinder stadig ikke har tilladelse til at køre bil og skal være helt tildækkede, når de færdes ude.

Valgene er heller ikke af nogen særlig politisk betydning, og der var stadig en del restriktioner forbundet med det. Kvinder skulle stadig eskorteres af en mand til stemmeboksen, og de kvinder, der stillede op, måtte kun føre kampagne blandt kvinder.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip