Stoltenberg kan tabe og vinde på samme tid

Sådan lød det fredag aften under den afsluttende partilederdebat fra Arbeiderpartiets leder, statsminister Jens Stoltenberg.

Formanden for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, kaldte efterfølgende udtalelsen for »arrogant«.

Men ifølge Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet, er det ikke urealistisk, at Stoltenberg igen kan træde ind i regeringskontorerne, selv om han taber valget på mandag.

»Selv om de borgerlige partier - hvad alt fortsat tyder på - vinder valget, kan der godt forestå meget vanskelige regeringsforhandlinger. Man kan godt forestille sig, at Stoltenberg kommer på banen igen og forsøger at danne en centrum-venstre regering, så det er ikke fuldstændig urealistisk,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Modsat eksempelvis Danmark kan der i Norge ikke udskrives valg før tid. Er der ikke flertal for en regering, må statsministeren gå af og overlade styrepinden til en anden - men altså uden at udskrive nyvalg.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er der betydelige indbydes uenigheder, der kan gøre et samarbejde blandt de fire borgerlige partier vanskeligt.

»Det mest sandsynlige er, at der dannes en centrum-højre regering, men de fire borgerlige partier - Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti - er indbyrdes uenige om en række punkter. Venstre svarer til de Radikale herhjemme og der er langt mellem dem og Fremskrittspartiet, når det eksempelvis gælder udlændinge og miljø,« siger Lars Hovbakke Sørensen og nævner brugen af oliepengene som et andet område, hvor især Fremskrittspartiet står for en anden linie end de øvrige borgerlige partier.

»Det mest sandsynlige er, at Fremskrittspartiet og Høyre ikke får et flertal alene, og så skal de have mindst Kristelig Folkeparti eller Venstre med. Det er muligt, at alle fire partier finder sammen, men det er ikke sikkert, og så kan Erna Solberg (Høyres leder, red.) blive tvunget til at vælge mellem, om hun vil i alliance med Fremskrittspartiet eller de øvrige borgerlige partier,« siger Lars Hovbakke.

»Og Fremskrittspartiet er meget opsat på, at de vil med i regering. Så hvis de ikke kommer det, er det ikke sikkert, de vil støtte Høyre i ret lang tid,« siger Lars Hovbakke.

Dagens Gossip