Stoltenberg til Rusland: Stop destabilisering i Ukraine

Skrevet af admin

13/05/2015

Dagens topnyheder

Konflikten i Ukraine skyldes en fortsat russisk destabilisering i den østlige del af landet, og det skal stoppe, lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, under et møde med alliancens 28 udenrigsministre i Tyrkiet.

Men Ukraines skæbne er ikke alene i Ruslands hænder.

Ved at frigøre sig fra russisk indflydelse, herunder leverancer af russisk naturgas, kan ukrainerne styrke landets økonomi og fundament, mener alliancen.

Det fremgår af en erklæring fra de 28 Nato-lande efter onsdagens møde i Antalya. Heri opfordres Ukraines regering "på det kraftigste til at fortsætte reformprocessen og - når muligt - gennemføre den hurtigere."

Ministrene siger, at reformerne - herunder kampen mod korruption og fremme af en inddragende politisk proces - er helt afgørende for fred og velstand i Ukraine

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), siger til Ritzau, at Nato-landenes ministre var enige i deres budskab til Ukraines udenrigsminister, Pavlo Klimkin, som deltog i en del af onsdagens møde i Antalya.

- Alle brugte på den ene eller den anden måde udtrykket, at Ukraine ikke er alene.

- Men det bedste svar, Ukraine kan give på Ruslands aggression, er at fortsætte reformerne og gennemtvinge den forandring, der kan gøre det til et uafhængigt, selvstændigt og økonomisk velfungerende land.

- Det blev sagt med lige så høj og klar røst, siger Lidegaard.

Den danske minister har på mødet i Antalya også slået et slag for, at Nato ligesom EU skal engagere sig i kampen for at modgå russisk propaganda.

Han mener, at Nato kan verificere eller afvise både russiske og ukrainske påstande om, hvad der foregår ved fronten.

- Jeg tror, Nato kunne være en naturlig partner i forhold til hurtigt at reagere med, hvad der er fup og fidus, sandhed og usandhed.

- Nato har adgang til meget viden og overvågning. Mens EU er bedre klædt på til at yde konkret støtte til de mange forskellige, uafhængige russisktalende medier, siger ministeren.

/ritzau/