Stoltenberg udelukker norsk krigsdeltagelse i Syrien uden FN-mandat

»Uden et FN-mandat er det ikke aktuelt for Norge at deltage,« sagde statsministeren i et interview med radiokanalen. Han fortsatte:

»Et sådant mandat har vi stadig ikke fået, og det er derfor åbent og uklart, hvilken slags militæroperation der eventuelt er på tale«.

Jens Stoltenberg udtrykte desuden bekymring over visse landes planer om at angribe mål i Syrien uden opbakning fra FN. Udmeldingen kommer samme dag, som Stoltenberg i en telefonsamtale med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, diskuterede spørgsmålet om international intervention i Syrien.

»Ban sagde, at vi er nødt til at give diplomatiet og FN-inspektørerne en chance. Fakta må på bordet,« sagde Jens Stoltenberg onsdag til nyhedsbureauet NTB.

FNs generalsekretær udtalte tidligere onsdag, at FNs inspektører i Syrien har brug for yderligere fire dage til at færdiggøre undersøgelser fra en række steder, der formodes at have været udsat for angreb med kemiske våben. Derefter har inspektørerne yderligere brug for tid til at analysere fundene, sagde Ban Ki-moon, der udtrykte håb for, at konklusionerne kan danne grundlag for en fælles beslutning fra FNs Sikkerhedsråd.

»Jeg udtrykte støtte for hans arbejde med dette,« sagde Stoltenberg til NTB efter samtalen.

Norge er et af de lande, der hidtil har satset kraftigt på humanitær hjælp til syrerne, der er hårdt ramt af den mere end to et halvt år lange borgerkrig, der ifølge FNs seneste officielle opgørelse har kostet 100.000 menneskeliv.

»Krisen i Syrien er en af de mest alvorlige, verdenssamfundet har været stillet over for siden Anden Verdenskrig,« lød det onsdag fra Stoltenberg til NTB.

Dagens Gossip