Stoltenberg vinder ind på højrefløjen

I en meningsmåling publiceret i den norske avis Verdens Gang 5. august svarede 47 procent af de adspurgte vælgere, at de ville pege på Solberg som statsminister. Blot 39 procent svarede til sammenligning, at de foretrak den siddende statsminister, Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg.

Men siden har Stoltenberg halet gevaldigt ind på højrefløjen, og i to nye målinger står han i gennemsnit til at få opbakning fra 45,8 procent af vælgerne, mens Erna Solberg bakkes op af 44,8 procent.

Den statistiske usikkerhed gør det dog svært at sige, hvem af de to politikere, der reelt fører. Men de nye målinger viser ifølge vg.no, at de tidligere tvivlere har truffet et valg, som kommer Stoltenberg til gavn.

I begyndelsen af august svarede 13 procent af vælgerne »ved ikke« på spørgsmålet om, hvilken statsminister, de vil støtte. Det tal er nu faldet til ni procent.

Selvom Stoltenberg kan glæde sig over fremgangen i meningsmålingerne, er genvalget dog langt fra i hus.

Flere meningsmålinger peger på, at det bliver en centrum-højre koalition ledet af Erna Solberg, der skal stå i spidsen for Norge efter parlamentsvalget 9. september.

Ifølge en meningsmåling fra norsk TV2, står Solbergs koalition til at få 95 af Stortingets 169 pladser. Samme måling viser dog, at Stoltenbergs socialdemokratiske parti står til at blive parlamentets største.

Centrum-venstre har haft regeringsmagten i Norge siden 2005, men ifølge Nyhedsbureauet AFP er vælgerne ved at være trætte af regeringen.

Den norske valgkamp centrerer sig især omkring sundhedsvæsenet, uddannelse og skatter. Mens økonomi og arbejdsløshed har været på dagsordenen ved mange andre europæiske valg, fylder det mindre i Norge, som takket være landets rige oliebeholdning er sluppet godt igennem den globale økonomiske krise.

Dagens Gossip