Stor asteroide suser forbi Jordens i aften

En stor asteroide drøner forholdsvis tæt forbi Jorden lørdag aften klokken 19.01 - i en afstand af bare 1,3 gange afstanden til månen, eller 480.000 kilometer, en ubetydelighed i himmelsk målestok.

Men asteroiden, der bærer navnet 2015 TB145, indebærer ikke nogen fare for Jorden eller dens indbyggere, forsikrer USA's rumagentur, Nasa.

Asteroiden har en diameter på 400 meter og er den største, der passerer vores planet indtil august 2027, hvor den dobbelt så store 1999 AN10 kigger forbi i måneafstand.

Lørdagens passage falder sammen med dagen, hvor amerikanere og andre fejrer halloween, hvorfor den er blevet døbt Kæmpegræskarret - "Great Pumpkin".

Forskerne er parat til at studere asteroiden. Observatorier har teleskoper parat, ligesom asteroide 2015 TB145 bliver fulgt tæt på radar fra Nasas Deep Space Network i Goldstone, Californien.

Paul Chodas fra Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL) siger, at asteroidens bane er vel beregnet.

- Skønt den er relativt tæt på efter astronomiske standarder, forventes den at være ret svag, så observatører får brug for mindst et lille teleskop for at se den, siger Paul Chodas.

Den flyvende gæsts tyngde er så lille, at den ikke får målbar effekt på månen eller noget her på Jorden - heller ikke tidevandet.

Nasas forskere håber at få billeder af asteroiden i en opløsning så fin som to meter pr. pixel. De vil i givet fald kunne afsløre et væld af detaljer om dens overflade, form, dimensioner og andre fysiske egenskaber.

Lance Benner fra Jet Propulsion Laboratory, som leder Nasas program for radarforskning i asteroider, oplyser, at asteroidens bane er meget aflang med en kraftig hældning i forhold til solsystemets baneplan.

- Sådan et enestående kredsløb sammen med dens hastighed - 35 kilometer i sekundet - rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er en slags komet. I så fald bliver det første gang, at Goldstone-radaren fotograferer en komet på så lille afstand, siger Lance Benner på Nasas hjemmeside.

Den ny asteroide blev opdaget 10. oktober 2015 af forskere på University of Hawaii på Maui.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip