Stor dusør i sag om giftdrab på langelandske havørne

Skrevet af Michael Lauritsen

07/02/2013

Dagens topnyheder

En direktør og en jæger - begge fra Sydfyn - har sat sig for at grave i en sag, som Fyns Politi har droppet at opklare. Det drejer sig om giftdrabet på to havørne på Langeland. Og der er nu 50.000 kroner at hente for den, der kan bringe oplysninger, der kan føre til domfældelse af den skyldige.

I juli fandt lokale ornitologer en dæd havørneunge i en rede ved Tranekær på Langeland. Tæt ved lå også en død voksen havørn. Begge fugle var blevet aflivet med giftstoffet carbofuran. Et meget giftigt og næsten øjeblikkeligt dræbende stof, som blev forbudt i 2007.

Dengang blev der peget på en konkret person, som menes at have stået bag giftdrabet. Men politiet kunne ikke løfte bevisbyrden og i januar år droppede politiet sagen endeligt.

- Det går ud over alle jægere og skytters omdømme, når der sjer giftdrab på rovfugle. Vi skal have fat i de brodne kar, som ikke respekterer loven, siger en af folkene bag dusøren, Steen Græsted Larsen, direktør i medicinalfirmaet Durapharma, til Fugle og Natur.

I Dansk Ornitologisk Forening hilser man dusøren velkommen.

- Vi har i alt fundet seks-syv forgiftede havørne forskellige steder. Dertil kommer dem, vi finder, som har ligget så længe, at vi ikke kan fastslå, om det er gidtdrab. Vi har også fundet døde glenter. Vi er interesserede i at vide, hvem der gør det, og hvorfor de gør det. Under alle omstændigheder er det fejt at lægge gift ud i naturen, fordi man aldrig kan vide, hvem eller hvad der spiser det, lederen af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn, Lennart Pedersen til Dagens.dk.

Han fortsætter:

- Det har desværre vist sig meget vanskeligt for politiet at få opklaret den slags faunakriminalitet. Forhåbentlig vil den store dusør føre til nye oplysninger i sagen, siger lederen af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn, Lennart Pedersen.

Fyns Politi anerkender initiativet og slår fast, at sagen kan genoptages, hvis der kommer nye oplysninger i sagen.