Stor katastrofe grundlagde Kina

Skrevet af admin

05/08/2016

Dagens topnyheder

Knuste skeletter af børn tyder på et jordskælv og en efterfølgende katastrofal oversvømmelse i Kinas Gule Flod for 4000 år siden, hvor den kinesiske civilisation blev grundlagt.

Forskere har fundet beviser, der underbygger teorien om, at der var en gigantisk oversvømmelse, der lå til grund for oprindelsen til Xiadynastiet og dermed det moderne Kina.

I henhold til en legende om kejseren Yu, så skal denne have tæmmet den oversvømmede Gule Flod ved at organisere et gravearbejde og ændre flodens løb.

Dermed skal han også have opnået "det guddommelige mandat" til at grundlægge Kinas første dynasti, Xiadynastiet.

Et forskerhold har nu været i stand til at fastslå, at den historiske oversvømmelse fandt sted omkring 1920 år før vor tidsregning. Det er sket med kulstof 14-metoden og nogle børneskeletter fra den pågældende epoke, skriver tidsskriftet Science.

Det indebærer, at Kinas første dynasti blev indledt flere århundreder senere, end hvad forskerne hidtil har antaget.

I de nye opdagelser er der blandt andet fundet spor efter et stort jordskred, som blokerede Den Gule Flods løb i provinsen Qinghai nær Tibet.

Aflejringer viser, at den opdæmmede flod dannede en vidtstrakt dæmning. Da denne til sidst bristede blev der oversvømmet landsdele langs floden op til 2000 kilometer væk. Vandstanden kan være steget med dusinvis af meter.

Den katastrofale oversvømmelse er en de mest omfattende på Jorden i de seneste 10.000 år.

- Der har aldrig tidligere været fundet beviser for, at den legendariske oversvømmelse fandt sted, siger Wu Qinglong fra Nanjings Normale Universitet.

Nogle historikere har sået tvivl om, hvorvidt Xia-dynastiet eksisterede. De mener, at der var tale om myter, som skulle styrke troen på kejserdømmet.

Legenden eksisterer i mange forskellige kulturer - blandt andet i Bibelens historie om Noah. Men forskere pointerer også, at oversvømmelser formentligt var hyppige på grund af smeltende is fra den sidste isalder, som sluttede for omkring 10.000 år siden.

/ritzau/Reuters