Stor lussing til SF og De Radikale koster rød blok dyrt

Skrevet af admin

19/06/2015

Dagens topnyheder

Paradoksalt nok kunne Helle Thorning-Schmidt notere sig en fremgang for Socialdemokraterne, før hun annoncerede regerings afgang.

For det var ikke statsministeren, der tabte valget for rød blok, det var derimod den nuværende og den tidligere regeringspartner.

Både De Radikale og SF, som for lidt over tre et halvt år siden gav Thorning håndslag på et regeringssamarbejde, må konstatere, at over halvdelen af vælgertilslutningen er væk, og at begge partier nu er mindre end Alternativet, som slet ikke fandtes ved sidste valg.

De Radikale med den snart tidligere vicestatsminister Morten Østergaard i spidsen fik kun 4,6 procent af stemmerne og mister ni mandater, så partiet i den kommende valgperiode har otte.

- Det er et kæmpe antiklimaks for Morten Østergaard, konstaterer Casper Dall, som er politisk redaktør på Information.

Østergaard blev politisk leder sidste sommer, da forgængeren Margrethe Vestager blev EU-kommissær.

- Da han overtog lå partiet markant højere i målingerne, konstaterer Casper Dall og tilføjer:

- Og han har ikke formået at slå igennem som partileder på det personlige niveau eller på det politiske niveau, hvor han ikke har kunnet appellere til de borgerlige vælgere, der måske har haft et problem med Venstre eller Lars Løkke Rasmussen.

Hos SF er billedet nærmest identisk. Partiet mister med 4,2 procent af stemmerne ni mandater og har i den kommende valgperiode kun syv pladser i tinget.

- Det er lige på grænsen i forhold til, hvad der er acceptabelt, og hvad Pia Olsen Dyhr havde håbet på i sit genoprejsningsprojekt af SF. Hun havde håbet på, at det fokus, hun havde på dagpengespørgsmålet, kunne have kastet flere stemmer af sig, vurderer Casper Dall.

Det sidste parti i rød blok, Enhedslisten, fik en fremgang på 1,1 procentpoint og får 14 mandater i det nye folketing.

/ritzau/