Stor test afslører: Kaffe på danske supermarkedshylder er fyldt med farlige stoffer

En test af syv slags kaffe på det danske marked udført for Søndagsavisen af svenske Testfakta og Eurofins' laboratorier i Sverige viser, at der er stråforkorter og kræftfremkaldende stoffer i alle syv. Det skriver Søndagsavisen.

Stoffet mepiquat, der i kornproduktion bruges som vækstregulerende middel, har i høje doser givet nyreskader i dyreforsøg.

Hos den svenske levnedsmiddelstyrelse ser Anneli Widenfalk, der vurderer risici, ingen grund til panik, da der er tale om små mængder.

- Men det er noget, der er behov for at undersøge yderligere. Vi vil informere andre EU-lande om de her resultater. Det er interessante oplysninger, som vi ikke kendte til, og der kan blive behov for at analysere flere fødevarer for at få et indtryk af, hvor udbredt stoffet er, siger hun til Søndagsavisen.

Akrylamid skyller vi også indenbords med kaffen, og stoffet kan i høje koncentrationer over tid øge risikoen for kræft. Testen viser, at en kop kaffe på 1 deciliter indeholder omkring 1,5 mikrogram akrylamid – afhængigt af om kaffen er brygget som filter- eller stempelkaffe.

Hos DTU Fødevareinstituttet har lektor Kit Granby forsket i akrylamid.

- For at være på den sikre side i forhold til kræftrisiko råder WHO til, at vi højst får 2 mikrogram akrylamid om dagen. Men det er svært at efterleve, for så skulle man højest drikke én kop kaffe om dagen – og det er der jo ikke nogen, der råder til. Der er nemlig også fordele for sundheden ved at drikke kaffe.

Hos Nestlé, der står bag Nescafé, er man opmærksom på stofferne.

- Vi tager acrylamid og mepiquat alvorligt og arbejder sammen med myndigheder og industrien på at reducere indholdet, siger nordic regulatory affairs manager Jette Krarup.

FAKTA
- Høje doser af akrylamid over tid kan øge risikoen for kræft. Akrylamid findes blandt andet i brød, chips og pomfritter. Cirka 30 procent af den akrylamid, vi indtager, kommer fra kaffe.
- Mepiquat er et vækstregulerende stof, der bruges i landbruget, men også kan opstå naturligt, når mad varmes op. I dyreforsøg har mepiquat givet nyreskader og enkelte dødsfald.

Eurofins’ laboratorier i Sverige har for Testfakta og Søndagsavisen målt indholdet af akrylamid og mepiquat i Karat original mellemristet, Café Noir mellemristet, Merrild mørkristet, BKI Extra mørkristet, Coop X-tra mellemristet samt instant-kafferne Nescafé Gold Dark og Nescafé Gold mellemristet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip