Stor undersøgelse: Så mange danskere er fulde af fordomme

Knap hver tredje dansker betragter sig selv som decideret fordomsfuld, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

Rikke Andreassen, der er lektor og ph.d. i kommunikation på Roskilde Universitet, mener, at sociale medier bidrager med gødning til vores fordomme.

- Det er blevet meget nemmere lige hurtigt at skrive et opslag på Facebook eller skrive til den, man er blevet sur på i et tv-program. Det gør, at vores fordomme i forhold til tidligere bliver udbredt på en anden måde, og derfor synes de også voldsommere og bliver som ringe i vandet, siger hun til Søndagsavisen.

Mens lidt over halvdelen af danskerne har en fordom om, at grupper af indvandrerdrenge ofte er ude på ballade, mener 30 procent af danskerne, at fedme ofte er et tegn på svaghed.

Knap hver fjerde dansker mener, at heteroseksuelle par ofte er bedre forældre end homoseksuelle par.

Professor i psykologi på Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olsen, peger på, at fordomme kan være nyttige, fordi de kan lære dig at være på vagt.

- Nogle gange kan det være fornuftigt og økonomisk for hjernen, at den giver dig nogle inputs til, hvad du kan forvente i forskellige situationer og af forskellige mennesker. Der, hvor fordomme bliver et problem, er, hvis de er generaliserende og uretmæssige, forklarer Henrik Høgh-Olsen.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip