Stor weekend for dansk EM-værtskab

- Vi ved, hvor stort det er, at være med i en slutrunde. Kan vi oven i købet blive en del af det som vært, vil det være endnu større. Vi kommer til at lægge blod, sved og tårer i den proces.

Ordene fra DBUs formand, Allan Hansen, er glasklare. Unionen vil gå langt for at der i sommeren 2020 skal spilles EM-kampe i Parken.

I anledning af 60-jubilæet for det første EM, afvikles slutrunden om syv år i 13 forskellige byer. København skal være én af dem. Lørdag samles DBUs bestyrelse. Ét af punkterne på dagsordenen er væsentligt vigtigere for den almindeligt fodboldinteresserede dansker end de øvrige. Punktet, hvor DBU endegyldigt nikker ja til idéen om, at et dansk EM-bud skal sendes fra København til UEFAs hovedkvarter i den schweiziske by Nyon.

- Vi tager en principdebat og en principbeslutning om, hvorvidt vi skal gå efter et værtskab på lørdagens bestyrelsesmøde, forklarer Allan Hansen overfor Berlingske.

- Der skal ikke herske tvivl om, at hvis konditionerne er, som vi håber, er vi meget positive for at søge. Om vi så er i stand til at være attraktive nok - det må tiden vise, fortsætter DBU-formanden.

Grunden til, at der kun tages en principiel beslutning på lørdagens bestyrelsesmøde er, at det endelige ansøgningsmateriale først ligger klar den 26. april. Ikke før ved DBU nøjagtigt hvilke kriterier og rammer, de siger ja til at ansøge under.

Langt hen ad vejen er rammerne dog på plads. Det ligger fast at de 13 værtsbyer fordeles på 13 forskellige lande. 12 af de byer får æren af tre gruppekampe samt en ottendedels- eller kvartfinale, mens en enkelt by tager sig af semifinaler og finale.

Grundet Parkens begrænsede kapacitet på 38.000 tilskuere kommer København ikke i spil som finaleby. Men tre gruppekampe og en enkelt slutkamp kan ende på Østerbro, hvis Danmark gør sig fortjent til én af de to dispensationspladser, UEFA har bragt i spil for at tilgodese byer uden et stadion med plads til over 50.000 tilskuere.

- Vi skal vinde på, at vi tidligere har afholdt finaler med rimelig succes, og at infrastrukturen i København er god. Afstanden til hoteller og lufthavn er meget lille sammenlignet med andre hovedstæder. Det skal vi forsøge at få vores dispensation på, forklarer Allan Hansen om de redskaber et dansk bud vil tage i brug.

Først den 11. september skal DBU formelt bekræfte et dansk bud. Her vil det også stå klart, hvem konkurrenterne er, og på hvilke vilkår, der kæmpes for at få EM til København. UEFA planlægger nemlig at inddele Europa i zoner, hvor hver zone skal huse én EM-gruppe. Et realistisk bud på en sådan zone er Norden plus de baltiske lande, men først når det ligger fast, hvilke nationer, der ansøger, kan zonerne endeligt fastligges. Her vil Danmarks chancer for alvor kunne måles.

- Meget vil afhænge af, hvor mange af vores omkringliggende lande, der søger et værtskab. Det vil være godt for vores chancer med flere nordiske ansøgerlande, for så kan vi få en nordisk zone. Er der til gengæld kun få nordiske ansøgerlande og vi derfor ikke får en nordisk zone, kan vi lande i en anden zone og dermed ende med at konkurrere med eksempelvis Sverige og deres nybyggede stadion om en enkelt værtsrolle, lyder vurderingen fra DBUs formand, når det handler om muligheder for EM-bold i Parken syv år ude i fremtiden.

Ender bolden med at trille i Parken i 2020, kan den meget vel løbe hen for fødderne af Christian Eriksen, Viktor Fischer eller Bayern München-kometen Pierre-Emile Højbjerg. Planen er, at et værtsland i så vidt mulig udstrækning skal huse sit eget landshold under den nyskabende slutrunde.

- Der er stillet en skabelon op for, at man som udgangspunkt vil lade de lande, som er værter spille på hjemmebane i gruppekampene. Det kan ikke lade sig gøre i alle tilfælde, men tanken er, at værtslandene spiller på hjemmebane, lyder det afsluttende fra Allan Hansen.Første skridt mod den første store fodboldslutrunde på dansk jord tages lørdag i et møderum i Brøndby. 

 

 

 

Dagens Gossip