Storbankers topchefer går ti procent ned i løn

Pres fra tilsynsmyndigheder og investorer har tilsyneladende haft en skrumpende effekt på lønposen til topcheferne i de største internationale banker.

I løbet af det seneste år er den gennemsnitlige løn til topchefen i USA og Europas 15 største finanshuse faldet med en tiendedel. Det viser en undersøgelse, Financial Times har fået lavet hos det amerikanske researchselskab Equilar.

Analysen forholder sig til den samlede lønpakke, hvilket omfatter basisløn, bonusser, aktier, aktieoptioner og andre personalegoder, der kan omregnes til kroner og ører. 

Løn faldet til 11,5 millioner dollar

Dataene viser, at den gennemsnitlige løn til de 15 topchefer var på 11,5 millioner dollar (65 millioner kroner) i 2012, hvilket svarer til en fald på 10 procent i forhold til 2011.

Lønnedgangen kommer efter en række skandaler i bankverden, hvoraf den nok mest opsigtsvækkende var den såkaldte Libor-sag, der begyndte at rulle sidste sommer. 

Her viste det sig, at en række finanshuse ulovligt havde manipuleret med de rentesatser, de indberettede til de britiske bankmyndigheder - rentesatser der havde afgørende betydning for handlen med værdipapirer for milliarder verden over.

Sagen har bredt sig til hele verden og er foreløbigt endt med kæmpebøder til nogle af bankerne. Derudover forsøger EU Kommissionen nu angiveligt at flytte kontrollen med den omstridte rente fra Storbritannien. 

Første lønnedgang i tre år

Det er første gang i tre år, at topcheferne er gået ned i løn. Men udover skandalerne, kan der også være en sammenhæng med en række dårlige resultater i sektoren i samme periode.

Sidste år faldt den gennemsnitlige nettoindkomst i de 15 banker med en femtedel, til gengæld er aktiekurserne røget i vejret. Udover spanske Banco Bilbao og Credit Suisse har alle bankerne overgået FTSE World-indekset i år, når man ser på kursudviklingen.

Den bedst lønnede af de 15 topchefer er Wells Fargos John Stumpf, der har en samlet lønpakke på 19,3 millioner dollar (109,2 millioner kroner). Han slog JP Morgans Jamie Dimon, der fik en femtedel skåret af sin løn sidste år og endte på 18,7 millioner dollar (105,8 millioner kroner).

Jamie Dimon måtte lægge ryg til en del kritik i forbindelse med sagen om "The London Whale", hvor en enkelt af bankens finanshajer handlede aggressivt for flere milliarder dollar, uden at nogen greb ind. Det vurderes, at han alene er ansvarlig for tab på over 6,2 milliarder dollar (35 millioner kroner). 

Også andre topchefer går ned i løn

De nye tal for bankbossernes lønningsposer passer tilsyneladende meget godt sammen med den seneste trend.

Ifølge en anden undersøgelse fra amerikanske Equilar er også gennemsnitslønnen for topcheferne i de amerikanske SP 500-selskaber - som er 500 af de største børsnoterede selskaber i USA - faldet med 0,3 procent i 2012.

Lønnedgangen kommer også netop som nye EU-regler træder i kraft, der fra næste år vil lægge et loft over, hvor meget topcheferne kan stige i løn.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip