Storbritannien hæver mindsteløn til glæde for 1,3 millioner

Skrevet af admin

01/04/2016

Dagens topnyheder

Mellem dårlige vittigheder og vanvittige 1. april-historier lander en vaskeægte glædelig nyhed fra den britiske finansminister til de lavtlønnede i Storbritannien.

Regeringens beslutning om at hæve mindstelønnen til glæde for over en million briter træder i kraft 1. april.

Beskeden fra George Osborne kom allerede sidste år, og fra fredag kan 1,3 millioner briter - over 25 år - se den afspejlet på deres næste lønseddel, skriver BBC.

Der er tale om trinvis stigning i mindstelønnen over de kommende år.

Fra i år vil den stige fra 6,70 pund til 7,20 pund i timen, hvilket svarer til et hop fra 62,5 kroner til 67,2 kroner i timen. I år 2020 når den op på ni pund for lønmodtagere over 25 år, hvilket er det samme som 84 kroner i timen.

Arbejdsgiverne er knap så begejstrede som arbejdstagerne. Ifølge et skøn fra en uafhængig vagthund med fokus på den britiske finanslov vil reformen koste 60.000 job og føre til 40.000 færre arbejdstimer ugentligt.

Nogle arbejdsgiverne siger dog modsat, at de vil betale endnu mere til deres ansatte. Det gælder særligt i London.

Det er den såkaldte National Living Wage, som justeres. Formålet er at hæve lønningerne for de dårligst stillede britiske lønmodtagere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Osborne håber, at tiltaget vil sætte skub i produktiviteten, så de lavtlønnede vil opleve en gulerod ved at tage - eller at have - et arbejde.

I den EU-skeptiske lejr lyder det, at en højere mindsteløn blot vil tiltrække endnu flere arbejdere fra andre EU-lande.

Briterne skal stemme om EU-medlemskabet 23. juni.

/ritzau/