Storbritannien har genåbnet ambassade i Iran

Storbritannien genåbnede søndag dets ambassade i den iranske hovedstad, Teheran, i et længe ventet signal om forbedrede relationer mellem London og Teheran.

Ambassaden har været lukket i fire år.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, deltog i genåbningen af ambassaden søndag - fem uger efter briterne sammen med fem andre stormagter indgik en aftale med Iran om at afslutte en 13 år lang strid om den islamiske republiks atomprogram.

Hammond deltog i en kort ceremoni i ambassadens have sammen med den nye britiske chargé d'affaires og topdiplomat i Teheran, Ajay Sharma, tidligt søndag. Hammond skulle senere på dagen holde en fælles pressekonference med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

- Vores forhold er forbedret siden 2011. Fire år efter angrebet på den britiske ambassade, genåbner jeg den i dag, søndag, siger Philip Hammond til nyhedsbureauet Reuters.

Storbritannien lukkede ambassaden og lagde det officielle diplomati på køl, efter at demonstranter i Teheran havde raseret ambassaden og afbrændt Union Jack og portrætter af dronning Elizabeth II.

Iran genåbnede også sin ambassade i London søndag.

Hammond er den anden britiske udenrigsminister, der besøger Iran siden Den Islamiske Revolution i Iran i 1979.

Med indgåelsen af atomaftalen er det ventet, at der vil blive lempet på de internationale sanktioner mod landet, og det betyder, at en del internationale virksomheder står på spring for at gøre forretninger i Iran.

Det var netop de britiske sanktioner mod Iran, der oprindeligt var årsag til, at ambassaden lukkede tilbage i 2011, hvor den blev overrendt af demonstranter, der protesterede mod de ødelæggende sanktioner.

Danmark har også en ambassade i Iran. Den var kortvarigt lukket i forbindelse med krisen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, hvor den blev forsøgt stukket i brand i februar 2006.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip