Storbritannien har hemmelig overvågningsbase i Mellemøsten

Oplysningerne om den hemmelige, britiske overvågningsbase stammer fra dokumenter lækket af den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der i de seneste måneder har skabt furore og konflikter mellem især USA og flere andre lande ved at lække tophemmelige amerikanske efterretningsdokumenter fra sin tidligere amerikanske arbejdsgiver, National Security Agency (NSA).

Og nu placerer hans nyeste lækage Storbritannien i spotlyset. Oplysningerne om projektet fremgår nemlig af nogle af de 50.000 dokumenter fra GCHQ, som Edward Snowden har samlet sammen i løbet af 2012.

Overvågningsstationen kan ifølge The Independent udnytte og udtrække beskeder og data fra de undersøiske, fiberoptiske kabler, der passerer gennem regionen.

De udtrukne oplysninger bliver kopieret til en såkaldt supercomputer og omdannet til efterretninger, der sies for data af særlig interesse, som derefter videregives til det britiske efterretningsagentur Government Communications Headquarters (GCHQ), ligesom oplysningerne deles med NSA i USA.

GCHQ har tidligere på ugen været i mediernes søgelys, da ansatte fra agenturet opsøgte en anden britisk avis, The Guardian, og holdt opsyn, mens avisen ødelagde harddiske, der indeholdt dokumenter fra Edward Snowden.

The Independent vil ikke afsløre den eksakte placering af stationen, som den britiske regering hævder, er et centralt element i Vestens »krig mod terror«, og der ifølge regeringen udgør et vitalt såkaldt tidligt advarselssystem for potentielle angreb rundt omkring i verden.

Dataindsamlingsoperationen er en del af et kostbart overvågnings- og kontrolsystem med kodenavnet »Tempora«, hvis bredere sigte er global aflytning af digital kommunikation, herunder mails og SMS-beskeder.

Basen i Mellemøsten er ifølge The Independent blevet oprettet i henhold til en kendelse, der er underskrevet af den daværende udenrigsminister David Miliband, som bemyndiger GCHQ til at overvåge og lagre analysedata, der passerer gennem netværket af fiberkabler, der har forbindelse til internettet rundt omkring i verden.

Kendelsen autoriserer GCHQ til at indsamle oplysninger om blandt andet »fremmede magters politiske hensigter«, terrorisme, lejesoldater, private militærvirksomheder og alvorligt økonomisk bedrageri. Det giver GCHQ mulighed for uden yderligere kontrol frit at målrette dataindsamlingen mod enhver, der er i udlandet, eller som kommunikerer i udlandet, hvis de mener, at ?vedkommende falder inden for rammerne at autorisationen.

Autorisationen skal godkendes hvert halve år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip