Storbritannien sender militære køretøjer til Ukraine

Skrevet af admin

14/02/2015

Dagens topnyheder

De hårdt pressede ukrainske sikkerhedsstyrker får en hjælpende hånd fra Storbritannien, som har godkendt salg af pansrede mandskabsvogne fra en britisk våbenproducent.

Det britiske forsvarsministerium bekræfter over for avisen The Guardian, at man i 2013 indgik en aftale om våbensalg til Ukraine.

Ministeriet vil ikke bekræfte, hvor mange militære køretøjer der skal sendes til den konfliktramte tidligere sovjetrepublik.

Meldinger fra Ukraine lyder på, at sikkerhedsstyrkerne har modtaget 20 Saxon-køretøjer. Der skal angiveligt leveres yderligere 55 af samme type.

Der kan være 10 passagerer i et Saxon-køretøj, som fremstilles i England.

Torsdag morgen underskrev Ukraine, Rusland, prorussiske separatister og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, en våbenhvileaftale, der træder i kraft natten til søndag.

Siden aftalen blev underskrevet, har der været heftige kampe mellem de ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister, som kontrollerer store områder i det østlige Ukraine, hvor de også har erklæret uafhængighed fra styret i Kijev.

En talskvinde fra det britiske forsvarsministerium slår fast, at våbenaftalen er indgået, før den igangværende konflikt i Ukraine brød ud sidste år.

USA har den seneste tid truet med at sende "dræbende våben" til Ukraine, men præsident Barack Obama har endnu ikke meldt noget konkret ud.

Flere europæiske lande har afvist, at våbenleverancer til Ukraine kan komme på tale, og man frygter, at det kan bidrage til en eskalering af konflikten.

Saxon-køretøjerne er ikke udstyret med våben.

Flere end 5000 mennesker har mistet livet i det østlige Ukraine, siden konflikten tog fart for 10 måneder siden.

/ritzau/