Storbritannien vil hjælpe USA med at destruere Syrien-kemi

Storbritannien slutter sig til USA, Danmark, Norge og Tyskland i en operation, som skal eliminere de kemiske våben i Syrien.

Landets forsvarsminister, Philip Hammond, siger ifølge Reuters, at landet planlægger at give udstyr og træning til USA, der skal sikre, at Syriens kemiske våbenarsenal kan blive destrueret hurtigere.

Dele af Syriens kemiske våben skal efter planen destrueres om bord på et amerikansk skib.

Philip Hammond siger i en skriftlig udtalelse, at britisk udstyr og træning vil have betydning for processens hastighed.

- USA har henvendt sig til Storbritannien for at bede om støtte fra vores hjemlige industri, idet amerikanerne ikke ville have været i stand til at skaffe dette udstyr inden for den opsatte tidsramme, siger Hammond.

Det danske fragtskib Ark Futura afhentede tirsdag de første kemiske våben i den syriske havneby Latakia. Et norsk fragtskib skal tjene samme formål, som Ark Futura.

Det er meningen, at de kemiske våben via Italien skal bringes om bord på det amerikanske fartøj, der er bygget om, så det på åbent hav vil kunne stå for destruktionen.

Sennepsgas og lignede stoffer nedbrydes til mindre giftige materialer.

Ifølge tyske kilder skal flere hundrede ton af det nedbrudte materiale i containere sendes til Tyskland for at blive endeligt nedbrudt på destruktionsanlægget Geka i byen Munster syd for Hamburg.

Her vil det blive omdannet til salt og andre harmløse substanser.

Den tyske deltagelse i operationen risikerer imidlertid at møde stor modstand.

Da regeringen i 2012 forsøgte at modtage giftigt affald fra Bhopal i Indien, der i 1980'erne blev ramt af en voldsom kemi-ulykke, blev det så heftigt modarbejdet, at projektet måtte opgives.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip