Storbritanniens største avis vil ud af EU

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

Storbritanniens bedst sælgende avis, The Sun, melder sig nu for alvor ind i debatten om næste uges folkeafstemning.

På forsiden af tirsdagens udgave opfordrer avisen sine læsere til at stemme Storbritannien ud af EU, når briterne går i stemmeboksen 23. juni.

- Vi er på tærsklen til at skulle træffe den vigtigste politiske beslutning i vores liv. The Sun opfordrer alle til at stemme "LEAVE" (forlad EU, red.). Vi skal løsrive os fra diktatoriske Bruxelles, skriver The Sun i en leder på forsiden under overskriften "BeLEAVE in Britain".

The Sun er ejet af mediemogulen Rupert Murdoch. Avisen har tidligere været kendt for at vælge den vindende side ved valg. Det klareste eksempel er ifølge nyhedsbureauet AFP parlamentsvalget i 1992, hvor Labour endte med at tabe, efter at The Sun havde opfordret til at støtte Det Konservative Parti.

- At blive i EU betyder, at vi er magtesløse i forhold til at skære ned på masseimmigration, der presser lønnen og lægger katastrofalt pres på vores skoler, hospitaler, veje og boliger, skriver The Sun.

De seneste meningsmålinger kunne antyde, at The Sun også denne gang rammer plet i forhold til folkestemningen. En række målinger, der blev offentliggjort mandag, viser, at forlad-siden er i fremgang.

The Times henviser til en YouGov-måling, hvor 46 procent ønsker at melde sig ud af EU. 39 procent vil forblive medlem. I en måling en uge tidligere hos YouGov førte EU-kritikerne blot med et procentpoint.

The Daily Telegraph har offentliggjort en måling, hvor 49 procent siger, at de vil stemme briterne ud af det europæiske samarbejde. 48 procent ønsker at blive.

Det samlede resultat af to målinger - en telefonisk og en på nettet - foretaget af instituttet ICM for The Guardian giver også EU-skeptikerne flertal. 53 procent ønsker at forlade EU, mens 47 procent gerne vil blive.

Her har man trukket dem, der ikke ved, hvad de vil stemme, fra. Tæller man dem med, er stillingen 50-45 i forlad-sidens favør. Fem procent er fortsat usikre på, hvad de vil stemme.

På de internationale finansmarkeder er frygten for, at briterne forlader EU taget til. Aktiemarkederne er gået i rødt, det britiske pund er svækket, og investorerne søger mod såkaldte sikre havne.

/ritzau/