Storbyfolk er dårlige til at tjekke forskudsopgørelsen

Skrevet af admin

29/01/2015

Mest læste i dag

Når lønnen for januar tikker ind på danskernes konto, undrer mange sig nok over, hvorfor årets første løn er anderledes end måneden før. Det skyldes ofte, at man ikke har tjekket og rettet sin forskudsopgørelse før årsskiftet.

Nye tal fra Skat viser, at under halvdelen af alle danskere har tjekket sin forskudsopgørelse i januar. Får man ikke rettet den, kan man som borger risikere at løbe ind i et skattesmæk året efter.

Det er særligt i storbyerne, at folk glemmer at få undersøgt opgørelsen. I Københavns Kommune er det kun godt hver tredje beboer, 34 procent, mens det i Aarhus er 38 procent, der har haft logget ind på Skats hjemmeside.

Konsekvensen ved ikke at tjekke sin forskudsopgørelse er klar, fortæller Richard Hanlov, underdirektør i Skat.

- Vi kan se en ændring over tid i forhold til, hvornår folk går ind og tjekker sin forskudsopgørelse. Tidligere gjorde man det i starten af november, men eftersom vi har digitaliseret det, tænker folk ikke så meget over det, og glemmer det.

- Det betyder i værste fald, at folk ender med at få en restskat, som de ikke havde regnet med. Det er en dårlig forretning for os, for i min butik ville det gøre det hele lidt nemmere, hvis alle fik et lille overskud, siger Richard Hanlov til Ritzau.

Han mener, at der er en grund til, hvorfor eksempelvis Københavns Kommune ligger i bunden af undersøgelsen, mens kommuner som Vallensbæk, Egedal og Hørsholm ligger i top.

- Det handler blandt andet om befolkningssammensætningen i den pågældende kommune. Ser du på duksene, så er det typisk traditionelle halvrige kommuner, hvor ressourcestærke borgere har mange fradrag, og derfor har god grund til at tjekke.

- I København og Aarhus er der traditionelt mange ældre og lavtlønnede grupper, som ikke har det store behov for at ændre i sin forskudsopgørelse, siger Richard Hanlov.

Fremover råder han folk til at tjekke sin forskudsopgørelse allerede i november, når den ligger tilgængelig på Skats hjemmeside.

På den måde undgår man ubehagelige overraskelser på lønsedlen i januar og året efter, når årsopgørelsen for året før kommer.

/ritzau/