Storbyuro gør ferieopholdet billigere

Valutakurserne er det seneste år svækket markant i flere af de uroplagede turistlande, og det er dermed blevet billigere at holde ferie på flere af danskernes foretrukne rejsedestinationer.

Især i Tyrkiet er valutaen svækket efter de nu overståede demonstrationer i Istanbul og hovedstaden Ankara. Det betyder, at de danske turister nu kan få godt 22 procent flere tyrkiske lira for den danske krone, end de kunne for bare et år siden.

Læs også: Forbrugerombudsmand går ind i sag om flykonkurs

Det samme er gældende i Thailand, hvis hovedstad også har været ramt af større eller mindre politisk uro og demonstrationer i det forgangne år. Her kan danske turister få 11 procent flere thailandske bath, når den danske krone skal veksles.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, er det ikke kun uroen men i særdeleshed også grundlæggende problemstillinger omkring Tyrkiets kapitalstrøm, der er årsag til landets svækkede valutakurs:

- Tyrkiet tilhører gruppen af vækstlande, hvis valuta i en årrække er blevet understøttet af den rigelige likviditet, som den amerikanske centralbank har stimuleret økonomien med. Men eftersom amerikanerne er begyndt at vise tegn på tilbageholdenhed, er investorerne flygtet fra det tyrkiske marked, og det har i den grad svækket den tyrkiske valutakurs, siger Jens Nyholm og fortsætter:

Rejsekongens tip til danskernes sommerferiefavorit

- Så problemstillingerne i Tyrkiet er så grundlæggende, at selvom den politiske uro i storbyerne hypotetisk set stoppede fuldstændigt i morgen, ville valutaen umiddelbart ikke rette sig op igen på den korte bane. De danske turister har derfor fortsat udsigt til relativt lave valutakurser, når de til sommer drager på sommerferie i Tyrkiet, tilføjer han.

Stadig stor rejselyst til uroplagede destinationer

Ifølge Spies påvirkes danskernes rejselyst for den kommende sommer ikke negativt af uroen i turistlandene. Tværtimod har Spies i denne sæson solgt 15 procent flere sommerrejser til Tyrkiet sammenlignet med sidste sæson.

- Vi mærker ikke tegn på mindre efterspørgsel på rejser til eksempelvis Tyrkiet denne sommer. Det har hidtil været sådan, at vores turistområder ligger over 1.000 kilometer væk fra uroen i landenes hovedstæder. Derfor kan danskerne sagtens holde ferie i ro og mag. På et tidspunkt bragte alverdens medier billeder fra gadekampe på Nørrebro i København, men det forhindrede jo ikke turisterne i at holde en fredlig ferie ved Vesterhavet eller i Hornbæk, siger kommunikationschef i Spies, Torben Andersen og fortsætter:

- Vi undlader dog at arrangere udflugter til landendes uroplagede byer, og vi anbefaler vores gæster at holde sig derfra. Desuden følger vi altid Udenrigsministeriets rejsevejledning, og det giver også turisterne tryghed.

Europa: Kun små prisudsving

- Selvom lande som Grækenland og Spanien har måttet hæve skatter og afgifter til de trængte statskasser, har den lave økonomiske aktivitet presset både priser og lønninger. Så selvom valutaen er stort set uforandret i disse lande, er det alligevel blevet en smule billigere at være turist her, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

Danmarks mest populære hoteller

De senest offentliggjorte inflationstal er for Tyrkiet og Thailands vedkommende henholdsvis 6,8 og 1,4. Inflationen – og dermed prisstigningerne – bør modregnes kursudviklingen for at give det mest præcise billede af, hvor meget det er blevet billigere at være turist i landene.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip