Store besparelser at hente på virksomheders genbrug

»Hvis vi skal skabe et Danmark uden affald, kommer alle danskere til at bidrage. Det er jeg sikker på, de gerne vil, og virksomhederne og flere kommuner er godt i gang. Og nu vil vi give alle muligheden for at være med,« siger miljøminister Ida Auken (SF) til DR Nyheder.

Ifølge en endnu ikke offentliggjort rapport fra Miljøstyrelsen kan Danmark spare syv milliarder kroner om året, hvis dansk industri bliver mere ressourceeffektiv, skriver dr.dk.

Og ifølge professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet viser internationale, økonomiske analyser desuden, »at det faktisk er billigere at begynde at bruge vores ressourcer mere effektivt end bare at gå ud fra, at vi altid bare kan hente mere derude. Så vi sparer altså penge, ved at bruge dem mere effektivt«.

I Kalundborg i et af Danmarks største industriområder, der huser blandt andet Novo Nordisk største insulinproduktion, har virksomhederne under samarbejdet Kalundborg Industri Symbiose ifølge egne beregninger sparet 600 millioner kroner ved at indrette et kredsløb, hvor den ene virksomheds affald bliver til den anden virksomheds råvarer.

Her bliver dampen fra det affald, som kraftværket Asnæsværket producerer, lukket ud gennem en rørledning og videre til blandt andre Novo Nordisk, der bruger dampen til insulinproduktionen, skriver dr.dk.

Dagens Gossip