Store forandringer er på vej i Saudi-Arabien

Skrevet af admin

05/06/2016

Mest læste i dag

Saudi-Arabiens Råd for Økonomiske og Udviklingsmæssige Anliggender (Ceda) har vedtaget en national transformationsplan, som varsler nye tider for det store olieland i Golfen.

Planen, som vicekronprins Mohammed bin Salman har været med til at udarbejde, sendes mandag til godkendelse i regeringen, siger højtstående kilder i Riyadh, den saudiarabiske hovedstad, til nyhedsbureauet Reuters.

Det ventes, at detaljer om planen vil blive nærmere kendt mandag aften, når de forskellige ministre på pressekonferencer begynder at fortælle om de ændringer, som nu kommer.

Planen indeholder store økonomiske reformer og er en del af den plan, som prins Mohammed i april betegnede som Vision 2030.

Der er tale om en plan, der radikalt gør op med Saudi-Arabiens store afhængighed af olieindtægter.

Afhængighed af kun en indtægtskilde gør et land sårbart, hvilket er tydeligt i Saudi-Arabien i denne tid med den lave oliepris.

De kommende reformer ventes at omfatte nedskæringer i statslige tilskud, skatteforhøjelser, salg af statens værdier, en plan om mere effektivitet i staten og tiltag, der skal fyre op under private investeringer.

Ledelsen i Riyadh kæmper med et stort budgetunderskud, der i 2015 løb op i 98 milliarder dollar.

IMF, Den Internationale Valutafond, siger, at budgetunderskuddet formentlig også vil være stort i år, omkring 14 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

I fjor var det 16 procent af BNP.

/ritzau/Reuters