'Store hyle-dag': Hvorfor testes sirenerne i dag?

Det var tilbage i 1938 kort før besættelsen, at de første sirener blev sat op i Danmark. Dengang var det 44 af slagsen - hovedsageligt i København. De blev kaldt luftalarmer og skulle - som navnet indikerer - advare om luftangreb. Fra 1940 bredte de sig til resten af landet. I 1945 var der 669 på landsplan.

Frem til 1993 blev sirenerne testet hver onsdag. Men i 1994 overgik de hylende alarmer til det nuværende system, som hovedsageligt har fokus på beredskab.

Sirenerne testes altid den første onsdag i maj klokken 12. Dagens.dk har spurgt Pernille Sonne, AC-medarbejder hos Beredskabsstyrelsen, om fem kontante facts.

Hvorfor har vi sirener?

- Det er for, at vi kan alarmere folk ved store ulykker og katastrofer. Det kan for eksempel være en brand, hvor der er giftig røgudvikling. Eller det kan være i tilfælde af forurenet drikkevand. Der er endda et eksempel, hvor Københavns Politi brugte sirenen, fordi de ville have nogle skøjteløbere væk fra en tilfrosset sø, hvor isen var for tynd.

Hvor mange sirener har vi?

- 1078 af forskellige størrelser, som er sat op i områder med mere end 1000 indbyggere. De kan høres mellem 1000 og 1800 meter væk alt afhængigt af vinden.

Kan alle høre dem?

- Nej. Vi regner med, at omkring 80 procent kan høre, når sirenerne hyler. De er placeret efter, at så mange som muligt skal kunne høre dem. For eksempel er de på den jyske vestkyst placeret efter vindforholdene. Men der kan opstå forskellige problemer. En by kan udvide sig i en retning, som vi ikke havde regnet med, da vi i sin tid satte sirenen op. Og det kan også være svært at høre sirenerne, hvis man bor i befolkningstynde områder.

Hvor ofte finder I fejl, når sirenerne testes?

- Der plejer at være mellem otte og 10 fejl. Men sidste år fandt vi kun én fejl, og det var faktisk rekord. Men det er jo ikke kun denne ene gang om året, vi tester sirenerne. Vi tester faktisk sirenerne lydløst hver nat, ligesom der jævnligt er teknikere, som tager ud og kontrollerer, at de har det godt.

Hvor ofte bliver sirenerne brugt?

- Der varsles på to måder. Enten med lyd med sirenerne eller lydløst via medierne. Det er politiet, som beslutter, som der skal anvendes sirene eller ej. I år er der indtil videre blevet varslet én gang med sirene. Det var en industribrand i Odense i marts måned. Derudover er der varslet tre gange gennem medierne. I 2012 blev sirenerne brugt fem gange i forskellige sammenhænge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip