Store kursfald lukker aktiehandlen i Kina midlertidigt

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Nytårsraketten blev en fuser på de kinesiske aktiemarkeder, der åbnede med kraftige fald over hele linjen.

Faldene blev kort før klokken syv dansk tid så markante, at handlen på børsen i Shanghai måtte suspenderes og lukke tidligere end normalt.

Det sker ifølge nye regler, der trådte i kraft ved årsskiftet, når CSI 300-indekset opnår et fald på syv procent.

Årsagen til den negative nytårsstemning er formentlig todelt. For det første viste den såkaldte PMI-indikator for industrien i december et lille fald, selv om de fleste forventede en stigning.

- Indekset har nu ligget under tærskelværdien 50 ti måneder i træk. Også den officielle PMI-indikator fra Kinas statistikbureau, som blev offentliggjort nytårsdag, skuffede i december ved kun at stige marginalt til 49,7 fra 49,6.

- Der var ventet en lidt større fremgang, skriver seniorøkonom Bjarke Roed-Frederiksen fra Handelsbanken i en analyse.

For det andet har spændingerne mellem Iran og Saudi-Arabien gjort investorerne nervøse i en grad, så det har fået betydning for aktiekurserne.

Selv om oliepriserne af samme grund er steget med tre procent, har risikoen for politisk uro og yderlige konflikter sendt aktierne i nedadgående retning, og det får formentlig også betydning for det danske aktiemarked.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet forventer et fald fra morgenstunden på mellem en og halvanden procent, nøjagtigt som det tyske DAX-indeks også har kurs sydpå.

I Japan og Hongkong er aktiemarkederne faldet med omkring tre procent mandag morgen.

/ritzau/