Store Lusedag: Kæm børnene for lus den 31. januar

Håbet er, at hvis børnene kæmmes samme dag, så kan man komme en stor del af luseplagen til livs, lyder det fra pharmavest.dk.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet, er de danske lus blevet så modstandsdygtige overfor de gængse lusemidler, at de ikke dør af det.

Derfor er kæmning, stadig den mest effektive måde, at komme de små bæster til livs på.

Sådan kæmmer du
1. Gør håret vådt, og fordel hårbalsam i håret. (I vådt hår med balsam sidder lusene stille og kan ikke kravle derhen, hvor du lige har kæmmet).

2. Red håret grundigt igennem med en almindelig kam. Du kan ikke kæmme alle lus ud, hvis håret filtrer.

3. Brug lusekammen til at rede håret støt og jævnt igennem for lus. Arbejd systematisk (brug evt. hårklemmer hvis håret er tykt eller stort) og begynd hvert strøg helt inde ved hovedbunden. Træk nu kammen i et strøg igennem håret helt ud over spidsen af hårtotten. Bliv ved til du ikke fanger flere lus. Gentag kæmningen til du har været hele håret igennem og vær speciel omhyggelig bag ørerne og i nakkekanten. Husk også at være særlig omhyggelig ved skilningen.  Flyt evt. skilningen under kæmningen.

4. Husk at vende lusekammen rigtig. Afrundede spidser skal vende nedad.

5. Rengør kammen for hvert strøg ved at tørre kammens tænder af i et stykke fugtigt, hvidt køkkenrulle.

6. Kig grundigt på det du har kæmmet ud. Når du ved hvad du skal kigge efter, er det nemmere at opdage lusene.

7. Skriv ned og planlæg. Kæmmede du voksne lus ud i dag, og skal derfor kæmme de næste 2 uger? Eller fandt du kun nogle små nymfer og er derfor midt i forløbet. Eller var det måske den sidste kæmning i dag. Husk at kontrollere en gang om ugen.

8. Afslut med at skylle balsam ud af håret og rengør kammen grundig.

Fakta om lus
Hovedlus kan kun overleve i hovedhår nær hovedbunden, hvor de suger blod og har det dejligt fugtigt og varmt.

Mindre børn (3-11 år) har oftest lus, men ALLE mennesker, med hovedhår længere end 0,5 cm, kan få lus. 

Hovedlusen er ca. 3 mm lang og grålig. Den lever på hårbunden og klæber sine æg fast til hårene. Den voksne lus kan leve i ca. 3 uger, og i den periode ligger hunlusen ca. 5-8 æg om dagen.

Hovedlusen smitter ved direkte kontakt og ved at vandre fra et hoved til et andet. Piger får dem oftere end drenge, fordi de tit har længere hår.

Det har ingen betydning om håret er rent eller snavset. Lus der lever på mennesker, kan ikke leve på dyr.

Dagens Gossip