Store mænd bliver lettere ked af det: Steroider kan føre til depression

Jagten på svulmende og imponerende muskler kan have en dyster bagside, hvis man forsøger at skyde genvej med anabole steroider.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af Bodylab.dk, der handler med proteinpulver og som har spurgt over 1.250 danskere om deres forhold til steroider.

Her svarer flere af de deltagere, der har taget steroider i jagten på en muskuløs krop, at de har oplevet depression som en af bivirkningerne.

- Ofte taler man om 'tævepatter' og dårlig hud i form af akne som typiske bivirkninger, og derfor er det meget overraskende, at så mange af deltagerne i undersøgelsen har oplevet depression i forbindelse med deres brug af steroider, siger kommunikationsekspert Morten Svane fra Bodylab.dk.

Undersøgelsen er med til at kaste lys over en særlig stræbsom del af det danske fitnessmiljø, hvor flertallet af deltagerne typisk træner mellem tre til seks gange om ugen.

Steroiderne kan være med til at skabe en markant og hurtig udvikling af kroppens muskelmasse, og noget tyder på, at dopingmisbruget spiller en væsentlig rolle i de miljøer, hvor folk med særlig interessere for træning og ihærdig kropsdyrkelse færdes.

I undersøgelsen svarer 15 procent, at de har taget steroider, mens yderligere 29 procent af deltagerne forklarer, at de har overvejet eller overvejer et forbrug af steroider.

Undersøgelsens respondenter kan altså betegnes som folk, der færdes inden for miljøet, og er dermed er undersøgelsen ikke repræsentativ for hele den danske befolkning, men nærmere for det miljø, den er lavet i.

- At tage steroider kan give følelsen af at være Superman. Man kan hurtigt se, at ens muskelmasse øges, og man kan løfte tungere vægte, men bagefter kan det ramme folks selvværd, siger Morten Svane, der er cand.It med personlig baggrund i det danske fitnessmiljø.

Han fortsætter:

Læs også: Sophie fik en blodprop og døde af disse p-piller - alligevel kan du fortsat købe dem på apoteket

- Men folks styrke og størrelse mindskes, når de stopper med at tage steroiderne. Bagefter føler mange et behov for at tage endnu en steroidekur, hvilket kan starte en glidebane mod et større forbrug, der kan blive til et misbrug, siger Morten Svane til Dagens.dk

For når kroppen svinder ind igen, så forsvinder selvtilliden med, og så risikerer man at blive depressiv.

At en kur sjældent er nok understreges af, at undersøgelsen viste, at hele 77% tager mere end en blot én steroidekur.

Gennemsnitligt øges kropsvægten, hvor en stor del er muskelmasse, med fem til ni kilo under en kur, og dén følelse kan være svær at slippe igen.

Det er en farlig cocktail, fordi det kan lede til et misbrug som ser ud til at øge risikoen for depression, lyder det fra Morten Svane. 

14.5% angiver i undersøgelsen, at steroider har givet depression. Ifølge Speciallæge Lars Vedel Kessel i patienthåndbogen.dk lider 3-5% af den samlede befolkning af depression.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

Dagens Gossip