Store ødelæggelser forsinker nødhjælpen i Filippinerne

Supertyfonen Haiyans massive ødelæggelser på Filippinerne er skyld i, at nødhjælpsarbejdere kæmper med at nå frem til de nødstedte, fortæller Red Barnet.

Byen Tacloban er isoleret fra omverdenen og er blandt de hårdest ramte, hvor omkring 90 procent af bygningerne i byen er ødelagte.

- Der, hvor der før stod huse og træer, er nu et ødeland. Jeg har læst vidneberetninger om, at alt er blevet jævnet med jorden, siger Hedinn Halldorsson, der er presseansvarlig for nødhjælpen i den danske afdeling af Red Barnet.

Tyfonens hærgen er den tredje store humanitære katastrofe i Filippinerne inden for blot to måneder. Først udbrød en væbnet konflikt i september med flere tusinde børn involveret, og efterfølgende opstod et jordskælv i Bohol i midten af oktober.

Hedinn Halldorsson fra Red Barnet oplyser, at organisationen er ved at sende 500.000 kroner til regionen, der omfatter både Filippinerne og Vietnam, som ventes at blive ramt tidligt natten mellem søndag og mandag dansk tid.

- Noget af det vigtigste nu er, at folk får adgang til rent drikkevand og nødhjælpsforsyninger, og det kan tage lang tid at nå frem til alle lidende, fordi der er massive oversvømmelser og lufthavne og veje er blevet ødelagt, siger Hedinn Halldorsson.

Red Barnet bidrager også med nødhjælp i form af toiletsager, hygiejneprodukter, midlertidige skoletelte og undervisningsmateriale.

Ud over de foreløbigt 500.000 kroner og nødhjælpsarbejdere fra Red Barnet, bidrager flere organisationer med nødhjælp og beredskab.

Blandt andet har Unicef sendt 60 ton nødhjælp af sted fra deres verdenslager i København, og FN's fødevareprogram, WFP, har 44 tons "højenergikiks" på vej, samt generatoranlæg og andet omfattende materiel til at organisere nødhjælpen.

Beredskabsstyrelsen i Danmark sender på anmodning fra FN et koordinationscenter og opretter en beboelseslejr for de mange nødhjælpsarbejdere.

/ritzau/

Dagens Gossip