Store udgifter til tandbehandling undrer ikke tandlægerne

Der er simpelthen ikke sat nok penge af til at behandle patienters mundsygdomme.

Sådan lyder det fra formanden for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg, Susanne Kleist.

Hun er derfor ikke overrasket over, at udgifterne til tandbehandling er eksploderet efter en ny tandlægeordning, hvor patienterne bliver inddelt i farvekategori og behandlet derefter.

- Problemet er, at den økonomiske ramme er alt for lille. Den passer slet ikke til virkeligheden. Det betyder, at vi bliver nødt til at sige til syge patienter, at de ikke kan blive behandlet, og det giver ikke mening.

- Det må jo være sådan, at der skal være penge til at behandle alle med sygdom i munden, siger Susanne Kleist.

Sundhedsstyrelsen søsatte sidste år nye kliniske retningslinjer i tandplejen, hvor danskerne placeres i en rød, gul eller grøn gruppe.

Stik i mod alle forventninger er hele 80 procent af alle borgere, der har været til tandlægen det seneste år, røget i den gule eller røde kategori, som udløser ekstra tilskud til tandrensning og undersøgelser.

Ifølge formand for Danske Regioner Bent Hansen er der enten noget galt med de kliniske retningslinjer eller den måde, man vurderer danskernes tandsundhed. Og det skal der gøres noget ved, mener han.

- Retningslinjerne skal strammes op, men der skal også ses på den måde, tandlægerne anvender dem, siger Bent Hansen.

Ifølge Susanne Kleist er det god pædagogisk ordning, at patienterne bliver inddelt i farvekategorier, da det er letforståeligt.

Og i bund og grund handler det ikke om retningslinjerne, men om den politiske vilje til at sætte flere penge af til tandbehandling, mener Susanne Kleist.

- Politisk må man prioritere at sætte penge af til at behandle syge mennesker. Og det er jo kun politikerne, der kan beslutte, om der skal bruges flere penge på det eller ej.

Spørgsmål: Hvordan bør den økonomiske ramme se ud fra jeres synspunkt?

- Rammen er omkring 300 millioner kroner for lille, og det svarer til de penge, der blev fjernet i 2013. Så det vil passe, hvis de penge igen blev tilført.

/ritzau/

Dagens Gossip