Store udkantsvirksomheder er kommet bedst ud af krisen

Skrevet af admin

10/02/2015

Dagens topnyheder

De største danske virksomheder i provinsen er ikke blevet slået ud af finanskrisen. Tværtimod har tandhjulene drejet hurtigere i udkantsvirksomhederne siden krisen end hos de store virksomheder i hovedstaden, når det gælder vækst på centrale nøgletal.

Det viser en analyse, som Dansk Aktie Analyse har udarbejdet for Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I undersøgelsen er der kigget på udviklingen i regnskaberne fra kriseåret 2009 til 2013 i de 50 største virksomheder i hver af de fem regioner.

Udviklingen viser, at Region Syddanmark er suverænt i toppen, mens Region Nordjylland er på andenpladsen. Samtidig ligger Region Hovedstaden, der ellers er landets vækstmotor, nummer fire af de fem regioner.

- Det interessante er, at fremgangen er meget ulige fordelt både mellem regionerne, men også i regionerne, siger direktør Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse til Finans og uddyber:

- Nogle steder er der løftet meget, fordi de (virksomhederne, red.) har været banket i bund af krisen. Det, der rykker noget i det samlede billede, er, at industrien er vokset ganske pænt, og eksport har været afgørende.

Ifølge Peter Falk-Sørensen tegner analysen et "flot billede" af de store virksomheder, og han hæfter sig ved, at indtjeningen har udviklet sig flottere end omsætningen.

At det ikke går så skidt i Udkantsdanmark, er man også med på i Dansk Industri (DI).

- Vi kan genkende, at det går godt uden for hovedstaden. De store virksomheder er typisk dem med eksport, og mange af dem ligger i det jyske, siger Morten Grantzau, der er erhvervsøkonomisk chef i DI, til Finans.

Man skal dog ikke afskrive hovedstaden, der suverænt huser Danmarks største selskaber.

- Skal vi nuancere det en smule og kigge ud over de 50 største, er det hovedstaden, der trækker befolkningstilvækst, og der er mange mindre og mellemstore virksomheder, der skaber arbejdspladser, siger Morten Grantzau.

/ritzau/