Storinvestorer kræver 769 millioner i OW Bunker-sag

Et konsortium bestående af 26 danske institutionelle investorer har mandag indgivet stævning vedrørende OW Bunker til Københavns Byret.

I stævningen rejses der er et samlet erstatningskrav på cirka 769 millioner kroner, oplyser pensionsselskaberne ATP og PFA, der er blandt de investorer, der mener sig berettiget til erstatning.

Erstatningskravet gælder i første omgang det konkursramte selskab selv, dets ledelse og bestyrelse, samt kapitalfonden Altor, der stod bag børsintroduktionen af den nordjyske virksomhed i 2014.

Men sagen kan blive udvidet, lyder den slet skjulte advarsel fra de store investorer.

- Selv om det kommer til at tage år, før vi får en afklaring, har ATP en pligt over for vores medlemmer til at søge at få dækket det tab, som vi har lidt på OW Bunkers konkurs, siger chefjurist Thomas Krüger Andersen fra ATP i en pressemeddelelse .

- Vi har som investor også en klar interesse i at få fastslået et ansvar i denne helt ekstraordinære sag, tilføjer han.

I PFA håber direktør Rasmus Bessing, at retssagen vil betyde, at der bliver placeret et ansvar for hændelserne om selskabets børsintroduktion og efterfølgende konkurs.

- Ikke mindst for at få genoprettet den nødvendige tillid til det danske børsmarked. Samtidig skylder vi naturligvis vores kunder at få erstattet deres tab bedst muligt, udtaler han i den fælles pressemeddelelse.

OW Bunker nåede ikke engang at fejre etårs fødselsdag på børsen, før selskabet gik konkurs med et brag.

Det prospekt, der lå til grund for noteringen, har fået kritik for at være misvisende. Af prospektet fremgik det, at OW Bunker købte og solgte skibsbrændstof.

Men siden viste det sig, at selskabet - stik imod det oplyste - havde spekuleret voldsomt i olieprisen, og fik voldsomme tab, da olieprisen pludselig dykkede.

Baggrunden for, at de 26 institutionelle investorer rejse en sag ved byretten, er en undersøgelse, som investorerne satte gang i tilbage i december 2014.

Der rejses to separate sager - en om prospektansvar og en om manglende overholdelse af børsretlige oplysningsforpligtelser.

Det var Nordea, Morgan Stanley, Carnegie og ABG Sundal Collier, der bistod kapitalfonden Altor med at føre OW Bunker på børsen. Bankerne er ikke omfattet af erstatningssagen.

Bagmandspolitiet har derudover rejst sigtelser mod tidligere OW Bunker-topfolk.

/ritzau/

Dagens Gossip