Stormflod sender lystbådehavne på fallittens rand

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Lystbådehavne, broanlæg og moler er ikke omfattet af den statslige stormflodsordning. Det gør, at fem til 10 havne er på fallittens rand.

Det siger direktør i Foreningen af Danske Lystbådehavne (Flid) Jesper Højenvang.

- Det vælter ind til os med meget triste meldinger om alvorlige skader, som det vil koste millioner af kroner at reparere.

- Og der er kun havnens brugere til at betale, for havnene kan ikke låne penge til det. Fem til 10 havne er på fallittens rand, siger Jesper Højenvang til Ritzau.

Havnene har meget travlt med oprydningen efter stormfloden og med at få overblik over skadernes omfang. Derfor er det ikke alle berørte havne, Flid har hørt fra endnu.

- Men dem, vi har hørt fra, melder om omfattende skader. En havn som Humlebæk, der omsætter for en halv million om året, har fået skader for en million kroner og kan ikke låne penge til reparationerne, siger Jesper Højenvang.

Andre havne, der har henvendt sig til Flid, er Gilleleje med skader for godt tre millioner, Hundested er skadet for to millioner, de tre havne Rørvig, Nykøbing Sjælland og Odden har skader for tilsammen godt en million kroner.

Den privatejede havn Mullerup på Vestsjælland med 86 bådpladser har skader for 2,5 millioner kroner. Direktør i det familieselskab, der ejer havnen, Ínger Sidney, aner ikke hvad hun skal stille op.

- Jeg er grædefærdig. I 2009 renoverede vi havnen for en halv snes millioner, og nu står vi med en kæmperegning og kan ikke få erstattet skaderne.

- Jeg synes, det er dybt uretfærdigt, at politikerne tog havneanlæg og broer ud af stormflodsordningen, siger Inger Sidney.

Flid advarede politikerne mod den situation, havnene nu står i, og anmodede om, at havnene ikke blev udelukket fra den statslige ordning.

- Det har efterladt havnene i et tomrum, hvor hverken forsikring eller stormflodsordning dækker skaderne.

- Politikerne har svigtet, og de har et meget stort ansvar for, at havnene er sendt ud i kulden, og at de nu står med regninger, som de ikke ved, om de kan betale. Der er kun brugerne til at punge ud, siger Jesper Højenvang.

/ritzau/