Stormoske i København kan forene muslimer

Skrevet af admin

17/06/2014

Dagens topnyheder

Det er et tegn på, at vestlige muslimer dropper interne religiøse stridigheder, når både shia- og sunnimuslimer deltager i indvielsen af Danmarks første stormoske på torsdag i København.

Det siger Brian Arly Jacobsen, som er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

De to retninger indenfor islam slås blodigt og indædt mod hinanden i store dele af Mellemøsten, hvor Irak er det mest omtalte område lige nu.

Opbakningen til stormoskeen, som er sunni-drevet, bliver markeret ved, at shia-imamen Seyed Mohammed Khademi deltager i indvielsen.

- Det er vigtigt, at vi som muslimer erkender, at vi ikke bor i Mellemøsten længere. Vi bor nu i Europa, og vi er blevet europæere. Det er det, jeg prøver at give videre til mine medlemmer, siger han til DR P4 København.

Samhørigheden skal findes i den minoritet, begge trosretninger udgør i Danmark, siger Brian Arly Jacobsen.

- De er minoriteter i de vestlige samfund, og dermed har de det med at finde sammen om det, de kan være fælles om, altså det muslimske på tværs af de her religiøse trosretninger shia og sunni.

Han mener, at den mere fredelige indstilling mellem shiaer og sunnier i Vesten på sigt kan påvirke mellemøstlige muslimer til at lægge de religiøse konflikter på hylden.

Han påpeger dog, at sunnimuslimerne selv er ved at bygge en moské et stenkast fra shia-moskeen.

Det ændrer dog ikke ved opbakningen til den nye sunni-stormoske, siger shia-imam Seyed Mohammed Khademi.

Den nye moské, der er opført i Rovsingsgade på Nørrebro, har været undervejs i flere år og har allerede skabt stor debat, fordi den er finansieret med 150 millioner kroner fra emiren i Qatar.

Det officielle Danmark har meldt afbud til åbningen. Hverken Københavns biskop, repræsentanter for kongehuset eller lederne af Folketingets partier kommer.

Der er 250.000 muslimer i Danmark.

/ritzau/