Storsvindler: Brug for mere børskontrol

Wall Street Journal kører en artikelserie, hvor avisen taler med dømte finanssvindlere, og turen er kommet til den nok allerværste, når man måler deres forbrydelser på den sum, de svindlede for. Bernard Madoff var en feteret investeringsrådgiver og fondsformand lige indtil 2008, hvor hans korthus faldt sammen, og offentligheden fik indblik i det gigantiske pyramidespils-lignende setup, der menes at have kostet investorer 18 milliarder dollar.

Den nu 75-årige Bernard Madoff blev i 2009 idømt 150 års fængsel for sit fupnummer. I dag undrer han sig over, at finanstilsynet i USA ikke har flere ressourcer og faktisk styrer uden om at tjekke regnskabsbøgerne hos mange investeringsforeninger og hedgefonde.

Han langer blandt andet ud efter regler, der gør, at investeringsforeninger ikke skal registrere sig hos det amerikanske finanstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), med mindre de bestyrer en portefølje, der har en værdi på over 100 millioner dollar. Derudover mener han, at tilsynet slet ikke er fagligt stærkt nok.

»SEC har brug for flere ressourcer for at kunne beskytte investorerne. Det er voldsomt underfinansieret og har ikke midlerne til at ansætte de rigtige folk. Grundlæggende fungerer det bare som en træningsplads - når en ansat endelig er blevet kvalificeret, så rykker han videre til en privat virksomhed,« siger Madoff ifølge avisen.

Storsvindleren mener, der er brug for mere kontrol, fordi den enkelte investor reelt ikke har nogen mulighed for at overskue markedet og vurdere, hvilke investeringsforeninger der har rent mel i posen - og hvilke der ikke har. For ens modspillere er så tunge og velinformerede, at man ikke har en chance.

»Den enkelte investor er den sidste til at få informationerne. Den gennemsnitlige investor er oppe imod professionelle finansielle virksomheder, hedgefonde og professionelle børsmæglere, og det er nemt af blive skræmt ud af markedet,« siger Bernard Madoff ifølge Wall Street Journal med henvisning til, at man som småinvestor står til at enten får mindre afkast end de store spillere eller intet afkast, idet man ender med at holde sig ude af markedet.

Derudover mener den fængslede storsvindler, at det er en grundlæggende fejl i systemet, at man som bestyrer af en investeringsforening ikke er tvunget til at benytte sig af en uafhængig depotinstitution. Altså et andet led, der i praksis foretager investeringsforeningens dispositioner.

»Mæglere og rådgivere bør benytte uafhængige depotinstitutioner, og det burde myndighederne også have tvunget mig til,« siger Bernard Madoff og tilføjer:

»Hvis det var sket, var jeg blevet afsløret langt tidligere. Hvis SEC havde foretaget en inspektion, og havde kigget på mine depoter, så ville de også have set, at beløbene i mine regnskabsbøger ikke matchede beløbene på depoterne.«

 

Dagens Gossip