Stort arbejde venter F-16-havarikommission efter styrt

Onsdag besluttede forsvarschefen at nedsætte en havarikommission til at undersøge omstændighederne, der fik et F-16-fly til at styrte i havet ud for Rømø tirsdag.

En sådan havarikommission har et betragteligt stykke arbejde foran sig, fortæller oberst Søren Andersen.

- Havarikommissionen skal tale med folk, der var involveret. De skal finde selve flyet for at undersøge det. Der er også nogle systemer på flyet, der skal undersøges, siger han.

- En F-16 har ikke en sort boks, men der er systemer om bord, som måler, hvad flyet har foretaget sig undervejs.

- Når de leder efter noget, så er det ikke én ting, de leder efter. Så er det alt.

Derfor kan havarikommissionens arbejde let blive en lang affære. Søren Andersen henviser til, at en tidligere undersøgelse af en mislykket landing med en helikopter tog omkring et år.

Piloten forlod F16-flyet under kontrollerede forhold, og piloten er uskadt, oplyser Forsvaret. Det betyder dog ikke, at man kan antage, at flyet er i samme tilstand.

Oberst Søren Andersen oplyser, at man tidligere har fundet fly i alle slags tilstande ved.

- Vi kan forvente alt fra et nogenlunde helt skrog til noget, der er spredt ud over hele havbunden. Jeg siger det så bredt, for vi har oplevet begge dele, siger han.

- Det kommer an på, hvor hurtigt flyet har fløjet, da det ramte havoverfladen, samt hvor vandret det har været, da det ramte havoverfladen.

Onsdag kunne Forsvaret oplyse, at redningsfartøjet MHV 904 LYØ allerede tirsdag aften og igen onsdag har fundet mindre vragdele af flyet, der lå og flød i vandoverfladen. Fartøjet har også fundet pilotens redningsflåde.

MHV 904 LYØ ligger nu til anker ved nedstyrtningsområdet og leder fortsat efter vragdele.

/ritzau/

Dagens Gossip